Milieubewuster leven in kleine stapjes

Als je bezig bent met milieubewust leven, dan kan het ineens erg overweldigend zijn om te bepalen waar je begint. Je wilt het liefst alles in 1 keer perfect doen en baalt als je iets fout hebt gedaan. Maar zodra je die perfectie loslaat, zul je zien dat je prima vooruit kunt als je gebruik maakt van kleine stapjes. Elk stapje brengt je dichterbij een milieubewust leven en elke handeling maakt een verschil!

Vervang alle lampen in huis voor ledlampen

De meest simpele stap, want iedereen kan een lampje vervangen. Als je alle lampen in huis vervangt voor ledlampen, dan scheelt dit aanzienlijk in stroom! Je hebt ledlampen in alle soorten en maten, dus eigenlijk is er geen excuus. Natuurlijk zet je je lampen uit als je weggaat of gaat slapen. Maar soms is het handig om juist een lampje aan te laten staan tegen inbrekers. In sommige wijken of gebieden is dit nu eenmaal nodig. In dat geval kun je kiezen voor een heel zuinig ledlampje die je dan regelmatig laat branden. Dit geldt natuurlijk alleen voor ’s avonds of ’s nachts, dus werk gerust met een timer. Wil je een iets grotere stap nemen? Vraag dan aan jouw werkgever of zij hetzelfde willen doen! Niet geprobeerd is altijd nee. Uiteraard kun je hier steeds verder in gaan door ook je vrienden en familie op deze voordelen te wijzen.

Stop met plastic verpakkingen

Plastic en zelfs duurzaam plastic is niet goed voor het milieu. Overal waar je kijkt zie je plastic afval voorbijkomen en beelden van zieke (inmiddels overleden) vogels met hun maag vol plastic verschijnen regelmatig in het nieuws. Ook is het bekend dat in plastic flessen* BPA zit, wat vervolgens in ons lichaam terechtkomt wanneer we ervan drinken. Om jezelf te beschermen en tegelijkertijd te werken aan een beter milieu, is het dus van belang om zo min mogelijk plastic te kopen en te gebruiken. Koop bijvoorbeeld flessen van glas of pakken van karton. Dit geldt ook voor drinkflesjes en flesjes water. Denk bijvoorbeeld aan pakjes drinken of een RVS drinkfles.

Naast plastic flessen wordt ook heel veel verpakt in plastic zakjes, om vervolgens weer in een plastic tas vervoerd te worden! Al dat plastic belandt uiteindelijk weer ergens in het milieu, waar het grote schade aanbrengt. Om dit te voorkomen kun je zelf een boodschappentas bij je dragen, (zoals Kelly (link naar persona) ook doet sinds kort). Ook kun je zeggen dat je je producten in papier verpakt wilt hebben, bijvoorbeeld op de markt. Zorg er dan wel voor dat je zelf verpakkingsmateriaal bij je hebt. In de winkel kies je voor een alternatief dat in glas of karton is verpakt.

*tegenwoordig wordt er veel op gelet dat dit materiaal er niet meer in zit, vanwege de gezondheidsgevaren. Toch is glas of karton altijd beter om uit te drinken, maar ga je toch voor plastic, kies dan voor plastic zonder BPA. 

Duurzaam vervoer

Natuurlijk is het advies standaard: pak wat vaker de fiets in plaats van de auto! Maar dit is lang niet altijd haalbaar. Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld carpoolen. Wanneer jij en een collega in de buurt wonen of op elkaars route liggen, kunnen jullie elkaar gemakkelijk even oppikken. Als jullie het om en om doen, hoeven er ook geen benzinekosten e.d. te worden gedeeld. Hoe meer collega’s jullie kunnen meenemen, hoe beter.

Is je werk net iets te ver om te fietsen, maar eigenlijk niet zo ver dat je per se de weg op moet? In dat geval is een e-bike misschien geschikt voor jou. Met een e-bike kun je gemakkelijk langere afstanden afleggen en hij is natuurlijk milieubewust. In dit geval kun je dus gerust zeggen dat je wat vaker de fiets pakt in plaats van de auto. En werk je nou wel dicht bij huis? Dan kun je bij redelijk goed weer natuurlijk sowieso op de fiets naar je werk. Goed voor het milieu én voor je gezondheid!