Ongezond eten leidt tot depressiviteit

Eetgewoonten bepalen een groot deel van je gezondheid. Je zou het niet zeggen, maar je eetgedrag heeft ook effect op depressies. Er zijn drie voedselcategorieën die kans op depressie verhogen of een depressie kunnen verergeren. Dit zijn: (vooral gefrituurd) fastfood, frisdrank en alcohol.
Het zal voor jou vast niet als een grote verrassing komen dat fastfood slecht voor je is. In Fastfood zitten veel transvetten. Deze transvetten vervuilen het lichaam al het ware, waardoor de normale elektrische activiteiten in de hersenen veranderen.
Frisdrank bevat fructose. Dit is slecht voor vetstofwisseling en ook slecht tijdens depressie. Fructose-malabsorptie (een afwijking waarbij de darmen fructose niet verwerken) in combinatie met en lactose-malabsorptie kan zorgen voor depressies. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het is toch iets om bij op te letten.
Alcohol. In Nederland nuttigen we het massaal. Soms lijken we te vergeten dat dit een kalmerend middel is. Het werkt dus wel tegen depressiviteit, maar dit is helaas voor korte duur. Niets is zo verraderlijk als alcohol. Wanneer je te veel alcohol drinkt, kun je je lusteloos gaan voelen. Hierdoor wordt depressiviteit versterkt of kun je depressief worden.

Vaak is het wel zo dat wanneer je minder alcohol drinkt, de depressiviteit sterkt verminderd en verdwijnt.
Je kunt dus eigenlijk voor alles wel een reden verzinnen om het niet te eten of te drinken. Depressiviteit is één van de vele gevolgen van slecht eten en drinken. Jij weet zelf wat goed voor je is. Als je fastfood lekker vindt, eet het met mate. Als je frisrank lekker vindt, drink het met mate. En hetzelfde geld natuurlijk voor alcohol. Ik ga er vanuit dat jij gezond eet.