De ecologische voetafdruk

Mensen hebben voedsel, onderdak en verwarming nodig om te overleven. De ecologische hulpbronnen van onze planeet helpen om aan deze behoeften te voldoen. Maar hoeveel middelen verbruiken we? Deze vraag kan worden beantwoord met behulp van de ecologische voetafdruk.

In dit artikel leggen we je uit wat een ecologische voetafdruk is en hoe je deze kunt berekenen. Ook staan we stil bij het gemiddelde van de Belg en Nederlander als het gaat om de ecologische voetafdruk.

Wat is een ecologische voetafdruk?

De ecologische voetafdruk stelt ons in staat om de effecten van ons huidige verbruik te vergelijken met de beschikbare bronnen op aarde. De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel hectare bos, weiland, landbouwgrond en zeegebied nodig zijn om de verbruikte hulpbronnen te vernieuwen en de geproduceerde afvalproducten te absorberen.

Het consumentengedrag van de wereldbevolking veroorzaakt momenteel een totaal tekort, wat betekent dat de mensheid 1,7 aarde nodig heeft om dit gedrag te compenseren. De voetafdrukken van de meeste West-Europese landen zijn meestal boven het gemiddelde.

De ecologische voetafdruk kan op alle niveaus worden berekend, of het nu gaat om geselecteerde activiteiten, individuen, bedrijven, gemeenschappen, steden of landen. In tegenstelling tot de CO₂-voetafdruk houdt de ecologische voetafdruk naast CO₂-emissies ook rekening met andere omgevingsinvloeden.

Hoe bereken je jouw ecologische voetafdruk?

Aan de vraagzijde meet de ecologische voetafdruk de ecologische activa die een bepaalde bevolking nodig heeft om de natuurlijke hulpbronnen te produceren die zij verbruikt (inclusief plantaardige voedsel- en vezelproducten, vee- en visproducten, hout en andere bosproducten, ruimte voor stedelijke infrastructuur) en om het afval ervan te absorberen, vooral de CO2-uitstoot.

De ecologische voetafdruk volgt het gebruik van zes categorieën productieve oppervlakten: akkerland, weiland, visgronden, bebouwd land, bosgebied en koolstofvraag op het land.

Aan de aanbodzijde vertegenwoordigt de biocapaciteit van een stad, staat of natie de productiviteit van haar ecologische activa (inclusief akkerland, weiland, bosgrond, visgronden en bebouwd land). Deze gebieden, vooral als ze niet worden geoogst, kunnen ook veel van het afval dat we genereren absorberen, vooral onze CO2-uitstoot.

Zowel de ecologische voetafdruk als de biocapaciteit worden uitgedrukt in wereldwijde hectares – wereldwijd vergelijkbare, gestandaardiseerde hectares met een wereldgemiddelde productiviteit.

De ecologische voetafdruk houdt rekening met veel variabelen en de berekeningen kunnen ingewikkeld zijn. Daarom zijn er online veel verschillende calculators gevonden die jou helpen. Er worden verschillende vragen gesteld tijdens het opmeten van jouw ecologische voetafdruk. Denk aan de volgende voorbeelden:

Hoe vaak eet je producten die gebaseerd zijn op dierlijke stoffen? (rund, eieren, etc.)
Hoeveel van het voedsel dat je eet, is onbewerkt, onverpakt of lokaal geteeld?
Met hoeveel mensen woon je samen?
Hoe groot is je woning?
Welk percentage van de elektriciteit in jouw huis is afkomstig van ecologische bronnen?
Is jouw woning goed geïsoleerd?
Scheid je je afval?
Rijd je vaak met je auto of het openbaar vervoer?
Hoe vaak ga je gemiddeld per jaar op vakantie?
Wat is jouw koopgedrag?

Wat is de gemiddelde ecologische voetafdruk van een Belg/Nederlander?

Als iedereen in de wereld leefde zoals de gemiddelde EU-inwoner, zouden we het budget van de natuur voor het jaar op hebben in mei, en dus 2.8 planeten nodig hebben. Het moment dat het ecologische ‘budget’ van het jaar op is, heet Overshoot Day. De datum van de EU Overshoot Day wordt berekend door de voetafdruk van de EU-inwoner te vergelijken met de wereldwijd beschikbare biocapaciteit per persoon.

De ecologische voetafdruk van een Belg bedraagt 7,45 hectare (wereldwijd gemiddeld 1,8 ha en in Europa 4,3), terwijl dat twee jaar geleden nog 7,14 ha was. Als alle mensen zouden leven met de voetafdruk berekend voor de gemiddelde Belg, dan zouden we 4,3 Aardes nodig hebben. Op 6 april heeft België alle grondstoffen gebruikt die ze beschikbaar hebben voor dat jaar.

Voor een Nederlander staat dit gemiddelde op 3,3 Aardes. Al op 4 mei van het jaar heeft Nederland alles van het budget uit de natuur opgemaakt dat het eigenlijk kan verbruiken voor dat jaar. De gemiddelde dag dat Overshoot Day plaatsvindt in Europa is op 10 mei. Beide landen bevinden zich dus boven het gemiddelde.

Hoe verklein je jouw ecologische voetafdruk?

Verminder het gebruik van wegwerpplastic

Wist je dat al het plastic dat we ooit hebben gemaakt nog steeds bestaat? We gebruiken wegwerp plastic boodschappentassen gemiddeld 12 minuten voordat we ze weggooien. Andere kunststoffen voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, bekers en keukengerei, worden niet veel langer gebruikt. Maak de overstap naar herbruikbare items, zoals herbruikbare waterfles, herbruikbare boodschappentas en herbruikbare bekers. De beste stap is om elke dag zoveel mogelijk plastic te weigeren.

Schakel over naar hernieuwbare energie

De energiesector is de grootste bron van broeikasgasemissies in de VS. Als je het budget en de woonsituatie hebt om over te schakelen op zonne-energie, kijk dan naar installatieopties.

Eet minder vlees

De vleesindustrie is een belangrijke bron van broeikasgasemissies, samen met andere problemen zoals dierenwelzijn, watergebruik en bodemdegradatie. Verminder jouw ecologische voetafdruk door te genieten van vegetarische maaltijden en door lokale vleesbronnen te ondersteunen

Verminder afval

Onze stortplaatsen raken snel vol. Verminder verpakkingsafval in de keuken door bulk in te kopen, een vegetarisch dieet te volgen en te composteren. Zorg ervoor dat je plastic flessen, wc-papierrollen en andere recyclebare badkamermaterialen recyclet.

Rij minder

Onze auto’s geven veel verontreinigende stoffen af ​​in de lucht en onze oceanen. Als je moet rijden, overweeg dan om het openbaar vervoer te nemen. Als je op je auto vertrouwt, maak dan de overstap naar een elektrisch voertuig. Ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar je hoeft ook nooit meer gas te kopen.

Steun lokaal

Onze spullen reizen meer dan wij. Of het nu gaat om kleding, voedsel of benodigdheden, veel artikelen hebben een enorme ecologische voetafdruk. Ondersteun lokale, transparante bedrijven en boerderijen om jouw voetafdruk te verkleinen. Een geweldige plek om te beginnen? Koop op de lokale markt.