Sodastream One Touch
Sodastream One Touch

Hoe een sodastream gebruiken?

Een Sodastream is een keukenapparaat waarmee je zelf heerlijk bruisend water kan maken maar ook zelf je eigen frisdranken. Dit doe je door zelf je fles te vullen met kraanwater en via het toestel kan je met de CO2-cilinders het water doen bruisen.

De voordelen van een sodastream

Als zware spuitwaterfanaat die dagelijks toch minimum 1.5 liter drinkt heb ik lang zitten twijfelen over de aankoop van een sodastream. Ik twijfelde enerzijds aan de kwaliteit van het bruisend water, ik verkies namelijk de sterk bruisende dranken en anderzijds dacht ik dat het moeilijker was om de gascilinders te kopen.

Maar nu ik de sodastream spirit one touch zelf een dikke vier maanden in bezit heb ben ik er laaiend enthousiast over. Dit zijn voor mij de grootste voordelen

  • Gemak: Het is zeer eenvoudig om snel een fles spuitwater te maken en je moet niet meer naar de winkel om grote hoeveelheden flessen te kopen.
  • Duurzaam: Met 4 herbruikbare sterke flessen heb ik voldoende en vul ik mijn PMD-zak niet langer met gigantische hoeveelheden PET-flessen. Volgens Sodastream zou een fles 2800-PET-flessen vervangen!
  • Goedkoop: Ik was een verslaafde San Pellegrino drinker wat ongeveer €1 kost per liter water . Terwijl ik nu veel goedkoper af ben.

Waar kan ik een sodastream toestel kopen?

De sodastream toestellen worden in heel wat verschillende detailhandels voor elektro en huishouden verkocht. Zo verkopen onder meer Kruidvat, Mediamarkt en Van Den Borre deze toestellen. Waarbij je als bijkomend voordeel ook je ecocheques kan inzetten om het toestel aan te kopen. Daarnaast verkopen ze vaak ook extra stukken zoals bijkomende flessen of smaken om eigen frisdrank te maken.

Daarnaast zet ook Colruyt sterk in op het verkopen van de Sodastream, deze kan je kopen via de Colli-shop maar staat ook vaak gewoon in de rekken. Als je het sodastream toestel liever bij je thuis geleverd krijgt bieden zowel Bol.com als Coolblue dit aan.

Waar sodastream CO2 cilinder omruilen?

Mijn grootste bezorgdheden namelijk de bruisendheid van het water en de vindbaarheid van de sodastream CO2 was vrij eenvoudig. Ik kon namelijk steeds in de Colruyt terecht voor mijn cillinders en ook andere grote ketens zoals de Carrefour en de Brico verkochten de gas cilinders. Daarnaast zijn er ook heel wat verschillende smaken beschikbaar, als mijn kleine neefjes op bezoek komen en zin hebben in frisdrankje kan ik hun steeds verassen met leuke smaken.

Wel heb ik als grote tip om ervoor te zorgen dat je meer dan twee gasflessen in huis hebt. Het is namelijk zo dat je niet zo makkelijk in de gaten kan houden hoe lang je huidige gasfles nog mee zal gaan.

Is bruisend water Sodastream goedkoper?

Sodastream zelf zegt dat je ongeveer 60 liter bruiswater per cilinder kan maken. Zelf heb ik het spuitwater liefst iets bruisender en haal er ongeveer 50 liter uit. De kostprijs voor een cilinder is ongeveer 13 euro (exclusief statiegeld). De prijs van kraanwater is zodanig goedkoop in België dat dit quasi geen impact heeft op de prijs van het spuitwater.

Om het iets goedkoper te maken kan je er ook voor kiezen om zelf je CO2 adapters te hervullen of een koppelstuk te gebruiken. Op deze manier kan op een zeer goedkope manier zelf spuitwater maken aan.

Ik heb zelf mijn adapter gekocht op de Nederlandse Amazon site en ben hier zeer tevreden van.

Delaman CO2-adapter, CO2-adapter, connector, kit, flesvulling voor CGA320 ventiel, CO2-reservoir

SpuitwaterAankoopprijsPrijs per liter
San Pellegrino€ 0,90
SPA€ 0,70
Everyday€ 0,43
Sodastream€ 75€ 0,26
Sodastream (eigen)€ 75 + € 20€ 0,10

De totale terugverdientijd in liters water van je sodastream heb je al na 120 liter San Pellegrino of rond 200 liter Everyday spuitwater. Daarnaast bespaar je uiteraard ook moeite omdat dat je niet moet sleuren met zware flessen en heb je geen overvolle PMD-zak.

Als je werkt met je eigen aangekochte gasflessen heb je dit bedrag ook na 200 liter ongeveer terug. Maar op lange termijn bespaar je dan ook nog eens € 0,15 per liter.

Waar koop je je eigen CO2 gasfles?

De makkelijkste plaats om CO2 cilinders te kopen zijn de online webshops van verschillende websites voor hobbybrouwers. Daarbij ben je zeker dat het CO2-gas geschikt is voor menselijke consumptie en dus mag gebruikt worden voor jouw Sodastream.

Normaal betaal vaak een pand of statiegeld op je cilinder wat je terugkrijgt bij het bestellen van een nieuwe cilinder of bij het hervullen.

Soorten Sodastream

Klassieke editie Sodastream One Touch

De klassieke editie van de Sodastream One Touch, is een oudere editie van de Sodastream toestellen. Het spuitwater kan je maken met de bijgevoegde plastiek flessen, waarbij je wel een stopcontact nodig hebt om het spuitwater te maken. Er zijn drie verschillende knoppen om de sterkte van het spuitwater (of de frisdrank) te bepalen. Meer te weten komen over de Sodastream One Touch kan in dit artikel.

Glazen editie Sodastream Crystal

Sinds kort is er ook een nieuwe editie van de Sodastream apparaten beschikbaar namelijk de Sodastream Crystal edition. Naast een mooier design en luxieuzer uitzicht is deze editie is nog beter voor het milieu. Dit omdat er in plaats van plastiek flessen effectief glazen flessen worden gebruikt.

Sodastream Crystal
Sodastream Crystal

Bijkomend voordeel van de glazen flessen is dat ze makkelijker te onderhouden zijn en dat je ze wel in de vaatwasmachine kan plaatsen. Daarnaast zijn deze crystal flessen ook beter voor het fris houden van het water dan plastiek flessen.

Welk type sodastream

Mijn favoriet blijft wel de Sodastream Crystal vanwege het mooiere design en de ecologischere glazen flessen. Maar ongeacht welk type Sodastream toestel je koopt, zal zowel jij als het milieu blij zijn met je aankoop. Let ook zeker goed op de aanbiedingen, zeer vaak kan je een koopje doen met kortingen tot soms zelfs 50%.