De beste manier om manier om de vergelijking te maken tussen klassieke boeken en een ereader is door een vergelijking te maken. In onderstaand artikel heb ik zelf aangegeven welke aspecten belangrijk waren voor mijn keuze van een ereader tegenover gewone boeken.

Als boekenfanaat en backpacker heb ik mij al enkele jaren geleden een ereader aangeschaft. Toen ik op doorreis was doorheen de Balkan heb ik pas echt het voordeel van een goede ereader gemerkt.
Om geld te besparen nam ik vaak de avond-/nachtbussen om van de ene bestemming naar de andere te komen, omdat ik een goede ereader had kon ik moeiteloos blijven lezen zonder last te krijgen van mijn ogen in de donkere bus. Daarnaast was er desondanks de hogere helderheid nooit een probleem met de batterijduur van mijn ereader.
Voor ik een ereader had las ik steeds mijn boeken op een ipad maar daarbij had ik al snel problemen met de batterijduur en ook het scherm is helaas gebroken bij een ongelukkige val. En zelf boeken meesleuren in mijn rugzak met mijn tent was uiteraard geen optie!

In het begin was ik voornamelijk bezorgd over het leescomfort en het gemak om boeken te vinden maar daar bieden zowel bibliotheken met gratis ebooks maar ook abonnementsformules zoals KOBO plus oplossingen.

Een ereader versus klassieke boeken

EreaderKlassieke boeken
GewichtLichtZwaar
Vermoeiendheid ogenZwaarderLichter
GebruiksgemakHogerLager
Hoeveelheid boekenHoogLaag
KostprijsHoog in aankoopLaag
Een ereader versus klassieke boeken

De voordelen van een ereader

Voor mij zijn de voordelen van een ereader dan ook voornamelijk te vinden in het gewicht, het formaat en de veelvuldigheid van de boeken die je kan meenemen. Op de recentere e-readers met een geheugen van 6gb of meer kan je al snel meer dan 6000 boeken zetten. Je neemt als het ware een volledige bibliotheek mee.
Daarnaast zijn er ook vaak abonnementsformules, vergelijkbaar met een spotify of netflixabonnement waarbij je voor een maandelijkse bijdrage boeken kunt huren/lenen.

Hoe de juiste ereader kiezen?

De belangrijkste factoren om de juiste ereader te vinden is door na te gaan op welke momenten je deze wil gebruiken.
Ben je een veelvuldige lezer die vaak laat in de avond leest dan let je er best op dat je een goede helderheid van je scherm hebt.
Als je vaak aan het zwembad of in de tuin wil lezen let je er ook best op dat je scherm niet reflecteert en je eenvoudig kan lezen desondanks zonlicht.
Daarnaast toets je ook best de batterijduur goed af, maar bij de laatste nieuwe toestellen zijn deze steeds verder geoptimaliseerd.
Zo heb ik gedurende mijn doorreis in de Balkan zonder op te laden mijn e-reader quasi dagelijks meer dan 4u kunnen gebruiken met slechts een oplaadbeurt, uiteraard had ik wel de WIFI uitgeschakelt.

De laatste nieuwe modellen die uitkomen zijn ook vaak beter beschermd tegen breuken die ontstaan door het vallen of zelfs tegen waterschade. Waardoor een extra hoesje eerder een luxe is, dan een noodzaak.

In dit artikel maak ik de vergelijking tussen de verschillende Kobo ereaders voor je.

Vergelijking tussen de KOBO en Kindle

Belangrijk is wel om vooraleer je een ebook koopt ook nog even de compabiliteit met de verschillende formaten na te gaan. Zo zijn er verschillende varianten booksoorten zoals EPUB,AZW afhankelijk van de uitgever. Zo zijn de EPUB formaten er voornamelijk voor de KOBO van Bol terwijl de AZW formaten voor de Kindles van Amazon zijn.

Afhankelijk van het type boeken dat je wil lezen kan je dit ook je keuze beïnvloeden, via Bol is het eenvoudiger om aan Nederlandse boeken te komen dan via Amazon.

Daarnaast is het ook soms handig om een PDF of tekst-bestanden te kunnen lezen op je ereader. Zo kan je bijvoorbeeld ook pdfs van op het internet eenvoudig lezen op je ereader. Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit naar de KOBO ereaders.

Zelf heb ik recent mijn oude ereader aan mijn moeder cadeau gedaan terwijl ik nu de trotse eigenaar ben van de KOBO Libra H2O zodat ik nu ook in bad kan reizen en mij geen zorgen meer moet maken als ik mijn ereader meeneem op strandvakantie.

Meer tips te weten komen over hoe je je literaire voetafdruk kan verkleinen, kan je vinden in dit artikel.

Geen zin om boeken te lezen? Via Blinkist luister je gemakkelijk naar audiobooks en krijg je meteen de belangrijkste informatie