Vandaag de dag vind je overal tips om je levenswijze aan te passen om je persoonlijke CO2 uitstoot te verkleinen, maar wist je dat je ook je ecologische voetafdruk kan verkleinen door thuis energie te besparen? Wij geven je graag enkele tips waarmee je onmiddellijk mee aan de slag kan, alsook enkele tips naar investeringen die je in de toekomst kan doen met energiebesparing in gedachten. 

Hoe kan ik op korte termijn op mijn energiefactuur besparen?

“Soms zit het in de kleine dingen.” Kleine aanpassingen aan je huis kunnen vaak al een groot verschil maken. Met de volgende tips beperk je je CO2 uitstoot, bovendien zorgen ze er ook voor dat je per direct minder betaalt aan je energie maatschappij:

Vernieuw je verlichting

Door je halogeenlampen te vervangen door duurzame LED-lampen bespaar je maar liefst 80% tot 90% energie! Sfeer creëren in de woonkamer door het warme gelige licht van halogeen na te bootsen of heb je een helder licht boven het keuken aanrecht nodig? LED kan alle tinten aan. Bovendien hoef je de lampen nooit meer te vervangen.

Installeer een slimme thermostaat

In het weekend onverwacht een uitstapje maken en denken “Oei, de verwarming staat nog aan!” Herkenbaar? Dat probleem doet zich niet meer voor wanneer je je traditionele thermostaat vervangt door een slimme thermostaat. 

Het enige wat je verder nodig hebt is wifi en een smartphone. Van zodra de app geïnstalleerd is kan je niet alleen de verwarming aansturen vanop afstand, maar krijg je ook inzicht in je energieverbruik. Je kan het verbruik in real time volgen en op lange termijn analyseren met de gegevenshistoriek. Op die manier kan je de verwarmingsregeling in huis optimaliseren, maar ook energie besparen. Bovendien heb je nooit meer koud wanneer je thuis komt, want je zet je verwarming aan wanneer je na het werk in je auto stapt. Super eenvoudig dus! 

Een kleine kanttekening: controleer vooraleer je een slimme thermostaat aanschaft of je verwarmingsinstallatie compatibel is.