Denk je dat alle chocolade hetzelfde is? In dit artikel nemen we een kijkje naar fairtrade chocolade. Waarom zou je ervoor moeten kiezen en welke merken verkopen fairtrade chocolade?

Waarom je moet kiezen voor fairtrade chocolade?

Fairtrade-boeren worden in staat gesteld zich democratisch te organiseren en duurzamer te worden.

Coöperaties van boeren staan ​​centraal in Fairtrade. Wanneer kleine boeren zich verenigen en zich democratisch organiseren, hebben ze meer middelen en meer macht in handelsrelaties, wat uiteindelijk resulteert in hogere inkomens.

Het Fairtrade West Africa Cocoa Program biedt training en andere diensten aan cacaocoöperaties, om hen te versterken als verantwoordelijke ledenorganisaties en als duurzame zakenpartners. Coöperaties en hun boerenleden kiezen ervoor om meer te leren over een reeks onderwerpen, waaronder bestuur, financieel beheer, goede landbouwpraktijken, gezondheid en veiligheid op het werk, genderrechten, inkomen of gewasdiversificatie en meer. Bijna 9 op de 10 coöperaties geven aan zelf verdere actie te ondernemen, zoals het uitrollen van een training voor hun eigen leden, het ontwikkelen van een strategisch plan of het versterken van hun managementsystemen.

Fairtrade garandeert boeren een financieel vangnet, zelfs als de cacaoprijzen wereldwijd dalen.

fair trade
Fair Trade

Fairtrade is het enige grote certificeringspersoneel dat garandeert dat boeren een prijs verdienen die de kosten van duurzame productie ondersteunt, en onlangs is de Fairtrade-minimumprijs zelfs met 20 procent verhoogd. Boeren kunnen altijd onderhandelen en meer verdienen als de marktprijzen hoger zijn.

In Ivoorkust resulteerde de hogere Fairtrade-minimumprijs erin dat boeren van oktober tot december 2019 meer dan € 15,1 miljoen meer verdienden dan wat ze zouden hebben met standaardprijzen.

Fairtrade-coöperaties verdienen een premie en beheersen deze voor 100%.

De verplichte Fairtrade Premium voor cacao steeg vorig jaar ook met 20 procent: de hoogste vaste premie van alle belangrijke certificeringen. Coöperaties krijgen het extra premiebedrag bovenop de Fairtrade minimumprijs betaald, en beslissen hoe ze dit in projecten van hun keuze investeren. In 2018 verdienden Fairtrade cacaocoöperaties meer dan € 44 miljoen aan premie.

Aan wat voor soort dingen besteden ze hun premie? De grootste categorieën zijn investeringen in de coöperaties zelf en diensten aan boeren, waaronder directe contante betalingen om het inkomen te verhogen, en de aanschaf van gereedschappen en andere landbouwinputs.

Met Fairtrade Premium-fondsen kunnen coöperaties hun bedrijf in nieuwe richtingen uitbreiden en hun gemeenschappen ontwikkelen. Een koffiecoöperatie in Honduras gebruikte hun Premium om te diversifiëren naar cacao en om een ​​eigen chocoladefabriek te bouwen. Een cacaoproducentenorganisatie in Ivoorkust was in staat om hydraulische waterpompen te installeren en nieuwe klaslokalen te bouwen voor hun gemeenschappen, waardoor de boeren weldoeners binnen hun gemeenschappen werden. Het belangrijkste is dat de boeren zelf beslissen – en profiteren.

Vrouwelijke cacaoboeren groeien als bedrijfseigenaren en leiders.

De Fairtrade Women’s School of Leadership in Ivoorkust zal binnenkort haar tweede cohort van vrouwelijke cacaoboeren – en mannelijke bondgenoten – afstuderen die zichzelf ontwikkelen als leiders binnen hun organisaties en hun eigen economische empowerment realiseren. Het programma van een jaar biedt praktische training in vaardigheden zoals financiën, onderhandelen en besluitvorming, en bouwt een gemeenschap van kameraadschap en steun op.

Fairtrade-normen vereisen een gelijke behandeling van vrouwen en mannen en moedigen de vorming van zaken als vrouwencomités binnen coöperaties aan om de problemen waarmee boerinnen worden geconfronteerd, aan de orde te stellen en aan te pakken. Vrouwen nemen nu leidinggevende functies op zich en hebben belangrijke verantwoordelijkheden. Dat zou nooit eerder zijn gebeurd.

Boeren kunnen vorderingen maken op weg naar een leefbaar inkomen.

In West-Afrika leeft de meerderheid van de cacaoboeren nog steeds in armoede, gedreven door vele factoren, waaronder kleine boerderijen, lage productiviteit en lage wereldprijzen. Zelfs Fairtrade-boeren zijn niet immuun, vooral gezien het feit dat veel coöperaties slechts een deel van hun oogst verkopen tegen Fairtrade-voorwaarden en de bijbehorende Fairtrade-minimumprijs en -premie verdienen.

Het is belangrijk om de maatregelen te nemen die cacaoboeren in staat stellen een leefbaar inkomen te verdienen. Daarom zijn er Fairtrade-referentieprijzen voor leefbaar inkomen voor cacao in Ivoorkust en Ghana vastgesteld, hoger dan de minimumprijs, die sommige bedrijven vrijwillig betalen als onderdeel van innovatieve proefprojecten voor leefbaar inkomen. Fairtrade werkt ook samen met anderen om te pleiten voor regeringen om van bedrijven te eisen dat ze actie ondernemen op het gebied van leefbaar inkomen, zoals het betalen van boeren de nodige prijzen.

Er is veel lekkers om uit te kiezen.

Fairtrade gecertificeerde chocoladeproducenten zijn te vinden in meer dan 20 landen, voornamelijk in West-Afrika maar ook in de Dominicaanse Republiek, Peru, Ecuador en meer. Het merendeel van de Fairtrade-cacao komt uit Ivoorkust (ongeveer 80%), terwijl de meeste biologische Fairtrade-cacao uit Latijns-Amerika komt. Dus of je nu op zoek bent naar chocolade, cacaopoeder of een speciale oorsprong, de meer dan 320.000 cacaoboeren die in het Fairtrade-systeem vertegenwoordigd zijn, staan ​​voor je klaar.

Als je in jouw land op zoek bent naar Fairtrade-chocolade, kijk dan op de website van jouw nationale Fairtrade-organisatie.

Chocolade is heerlijk – maar eerlijke en duurzame chocolade smaakt zoveel beter. Dus pak vandaag nog je favoriete Fairtrade chocolade en geniet ervan!

Welke chocolade is fairtrade?

Hier is een lijst van enkele van de Fairtrade chocoladerepen die je in de winkelstraat kunt vinden:

Maltesers

We kennen het allemaal en houden van deze honingraat-gecentreerde ballen van lekkernij. En ze zijn bijna overal beschikbaar!

LIDL

Eerder dit jaar lanceerde Lidl zijn eerste eigen merk super-Fairtrade chocoladereep, Way To Go. Verkrijgbaar in drie heerlijke smaken, een Premium van elke verkochte reep ondersteunt een leefbaar loon voor cacaoboeren in Ghana. Lidl heeft ook een assortiment chocolade waarmee kleine boeren via het Fairtrade Cocoa Program kunnen profiteren door meer van hun cacao als Fairtrade te verkopen. Kies uit Melkchocolade, Pure Chocolade, Melkchocolade Fruit & Noten en Amandel & Sinaasappel.

Tony’s Chocolonely

Deze heerlijk dikke en ethische reep is al een grote hit. De geweldige smaakcombinaties en interessante presentatie maken het een geweldige gespreksaanzet. Probeer het melkkaramel-zeezout in de oranje verpakking.

STARBUCKS

Een Starbucks bij je in de buurt? Kom langs voor je middagtraktatie. Er zijn snacks verkrijgbaar in melk- en pure chocoladerepen, zoek naar het Fairtrade-keurmerk.

HOLLAND & BARRETT

Als je op zoek bent naar een veganistische optie, koop dan een reep Vego van Holland & Barrett. Diverse smaken verkrijgbaar waaronder witte chocolade. Koop terwijl je daar bent een bakje veganistische hazelnootchocoladepasta. Beide zijn zowel biologisch als Fairtrade en heerlijk – dus ze voldoen echt aan alle eisen!

Sjokla

Sjokla is de Brugse benaming van fair trade chocolade. Deze duurzame chocolade is enkel verkrijgbaar in Brugge, de chocoladehoofdstad van België! Deze staat garant voor eerlijke prijzen voor de cacaoboeren en artisanaal vakmanschap van de lokale chocolatiers. Deze wordt ook ondersteund door het initiatief ‘Beyond Chocolate’, waarbij wordt geëngageerd om kinderarbeid en ontbossing tegen te gaan. Met daarbij ook een leefbaar inkomen voor de lokale cacaoboeren.