De klimaatverandering begint een steeds duidelijker en groter probleem te worden. Het is een probleem die we alleen kunnen oplossen als iedereen zijn steentje bijdraagt. Waarschijnlijk wil jij hier ook iets aan bijdragen, dan ben je op de juiste plek. Er zijn ontzettend veel manieren om bij te dragen aan de klimaatcrisis van klein tot groot, dus weet maar plek te kiezen om te beginnen. Een manier om te beginnen is recyclen, maar ook hier is een wirwar aan informatie over beschikbaar. Vandaar dat wij dit voor je hebben uitgezocht. Dus wil jij weten hoe je simpel en gemakkelijk kunt beginnen met recyclen? Lees dan verder.

De twee soorten recycleren

Als we het hebben over recycleren dan kun je het in feite over twee verschillende bezigheden hebben. Ten eerste is er het scheiden van afval zodat het gerecycled kan worden maar je kunt ook je eigen spullen recyclen door ze op een andere manier in te zetten dan hun originele nut. Als eerste zullen we het hebben over het scheiden van afval en hoe je hier gemakkelijk mee begint, hierna geven we je nog wat tips over het anders inzetten van producten namelijk upcycling.

Het scheiden van afval: Hoe begin je ermee

Als eerste is het handig om te weten welke soorten afval je allemaal kunt scheiden. In nederland wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen vier soorten afval die gerecycled kunnen worden. Dit zijn glas, papier, GFT-afval en plastic afval.

Glas breng je uiteraard naar de glasbak. Eigenlijk kan al het verpakkingsglas in de vorm van glazen potten en wijnflessen bijvoorbeeld in de glasbak. Het kost je relatief weinig moeite naast dat je het glas moet verzamelen en naar de glasbak toe moet brengen. Dat is een kleine moeite om heel veel glas opnieuw te kunnen gebruiken en hiermee het klimaat te sparen.

Papier is de tweede afvalsoort en hier heb je als het goed is een speciale papierbak voor. Als je deze niet hebt dan moet je even aankloppen bij de gemeente zodat je er toch eentje kunt krijgen. De belangrijkste grondstof voor het produceren van nieuw karton en papier is oud karton en papier, dat laat maar zien hoe belangrijk het recyclen van papier is. Bovendien is het een kleine moeite om al jouw papierafval in een aparte bak te doen die voor je deur wordt opgehaald.

GFT-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Al je etensresten, afval uit de tuin en ander natuurlijk afval kan in deze groene bak. Dit afval wordt dan weer gebruikt om compost of gas van te maken. Jij hoeft alleen maar in een groene bak te doen dit wordt opgehaald. Als je deze niet hebt dan moet je opnieuw contact opnemen met jouw gemeente om dit in orde te maken. GFT-afval zou je in principe ook zelf kunnen recyclen door jouw eigen compost te maken, maar hier komt later meer over.

De laatste soort afval is het plastic afval. Plastic afval kan worden hergebruikt om weer nieuwe flessen of plastic speelgoed van te maken bijvoorbeeld, Het verschilt hierbij per gemeente hoe dit precies werkt. In sommige gemeentes heb je ook een speciale plastic bak maar in andere gemeentes krijg je speciale vuilniszakken om het plastic afval in op te slaan en te laten ophalen. Ook wil het per gemeente nog wel eens verschillen wat er precies in mag. Zo kan het soms in dezelfde zak als blikken en drinkpakken maar niet altijd. Kijk dus goed op de website van jouw gemeente wat de regels zijn en houdt deze aan.

Over het algemeen is het belangrijk om de website van de gemeente te bezoeken als je afval gaat scheiden. Wat er precies bij welk afval mag is redelijk hetzelfde maar er kunnen subtiele verschillen in zitten. Als je nou stuit op een stuk afval waarvan je het echt niet kunt vinden waar het bij moet, doe het dan altijd bij het restafval. Je kunt afval beter bij het restafval doen dan bij de verkeerde afvalstroom aangezien dit voor vervuiling zorgt.

Een laatste tip is om een afvalbak met verschillende compartimenten aan te schaffen, zo hoef je niet elke keer naar je container te lopen als je een bananenschil wilt weggooien. Hierdoor voelt het scheiden van afval als nog minder moeite dan het al was. 

De beste recycling tips

Een groot deel van wat je nu weggooit wordt dus gerecycled, wat al ontzettend goed is voor het klimaat. Hiernaast zijn er ook veel items die je helemaal niet weg hoeft te gooien maar prima zelf al kunt hergebruiken. Ook zijn er nog apparaten of andere voorwerpen die je niet zomaar bij jouw eigen afval kunt weggooien maar op een andere manier moet recyclen, het is belangrijk om te weten wat je hiermee doet. Hierdoor bespaar je niet alleen het klimaat maar ook jouw eigen portemonnee. De beste tips hebben we dus voor je op een rijtje gezet.

Het maken van nieuw aluminium kost 20 keer meer energie dan het gebruik van gerecycled aluminium. Dit laat zien hoe ontzettend belangrijk het is om aluminium te recyclen. Het is misschien het allerbelangrijkste materiaal om te recyclen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je kapotte elektrische apparaten te recyclen. Dit is mogelijk bij een milieustraat bij jou in de buurt, om te controleren waar deze is kun je kijken op de website van Wecycle. Op deze manier worden alle materialen die nog bruikbaar zijn uit de apparaten gehaald en hergebruikt.

Een logische tip is natuurlijk om altijd een boodschappentas mee te nemen in plaats van plastic tasjes aan te schaffen in de winkel. Niet alleen bespaar je hier tegenwoordig geld mee, je bespaart de natuur ook heel veel plastic. Bovendien zijn stevige boodschappentassen een stuk praktischer dan een dun plastic tasje.

In de supermarkt vind je vaak fruit wat wel verpakt is in plastic en fruit was gewoon los ligt. Kies in dat geval voor het fruit zonder de plastic verpakking. Dit scheelt het klimaat ook weer een flinke hoeveelheid plastic. In veel supermarkten verkopen ze tegenwoordig stoffen tasjes speciaal om fruit in te stoppen wanneer je het aanschaft in de supermarkt.

Oude pindakaaspotten, jampotten of potten met groenten zijn ideaal om hergebruikt te worden. Dit soorten glazen potjes kunnen na een goede schoonmaakbeurt perfect worden gebruikt om vanalles in te bewaren. Van paperclips tot losse theebladeren, je kunt het er allemaal in bewaren. Je zou er zelfs nog een plantenpot van kunnen maken

Oude kleding en textiel moet je ook niet zomaar weggooien. Als de kwaliteit nog hoog is dan kun je het zelfs verkopen via Marktplaats of andere media hiervoor. Zo geef je jouw kleding een nieuwe leven en verdien je ook nog wat aan. Als dit geen optie meer is dan kun je het altijd nog geven aan een goed doel of aan de gemeente die zorgt dan het goed terecht komt. Zo wordt jouw kleding gerecycled en help je er ook nog mensen mee.

Naast dat je het GFT-afval gewoon in de groene bak kunt gooien kun je ook jouw eigen compost maken. Fruit- en groente schillen kun je zonder teveel risico op een hoop gooien in jouw tuin en afdekken met plastic om zo in de zomer eigengemaakte compost te hebben voor de planten in jouw tuin.

Met dit groot scala aan tips voor het scheiden van afval en het recyclen van jouw afval kun je gemakkelijk veel bijdragen aan de klimaatverandering. De meeste acties die je kunt ondernemen kosten weinig moeite maar hebben wel een groot effect. Dus, als jij jouw steentje wilt bijdragen dan zijn dit de acties die je wilt ondernemen.