Ben je na het lezen van mijn vergelijking tussen een ereader en klassieke boeken op zoek naar meer informatie over de verschillende types Kobo ereaders en op welke manier je deze best kan vergelijken? Dan hoop ik je met dit artikel op weg te zetten.

Om een goede vergelijking te maken vergelijk ik enkel de actueel ondersteunde modellen van Kobo. Namelijk de Kobo Libra H2O, Kobo Forma, Kobo Clara HD en tenslotte ook het laatst uitgebrachte model de Kobo Nia.

Belangrijke aspecten waarop je de ereaders kan vergelijken.

Schermgrootte

De grootte van het scherm bepaalt enerzijds of je een mooie volledige pagina kan lezen zonder al te veel te moeten swipen. Anderzijds is deze grootte van het scherm ook bepalend voor hoe gemakkelijk het toestel in de hand ligt.

Gewicht van het toestel

Een van de grootste voordelen van een ereader is dat je niet meer met zware boeken moet zeulen voor je leesplezier. Waarom zou je dat dan beginnen doen met een ereader? Er geldt wel dezelfde constante als met Smartphones en koersfietsen, hoe lichter hoe duurder.

Opslag

De opslagcapaciteit bepaalt hoe veel boeken je kan plaatsen op je toestel. Deze eigenschap is voornamelijk belangrijk als je een grote hoeveelheid boeken wilt of boeken die zwaar zijn qua formaat. Bijvoorbeeld een manga of strip is heel wat zwaarder in formaat dan de gewone boeken.

Batterijduur

Hoe lang gaat de ereader mee vooraleer hij moet worden opgeladen. Algemeen gezien zijn de batterijen heel sterk en zou dit geen beslissende factor voor de aankoop mogen zijn. De batterijduur is ook wel sterk afhankelijk van de later toegelichte lichtsterkte en gebruik van WIFI-netwerk.

Lichtsterkte

Als je van plan bent om de ereader te gebruiken in bed of terwijl je ‘s nachts op het openbaar vervoer, heb je uiteraard liever een ereader met een mooie helderheid. Daarnaast kan lichtsterkte ook vaak helpen om te lezen in de zon. De nieuwere varianten laten ook andere kleurtemperaturen toe, waardoor je je ogen minder belast.

Connectiviteit

De mogelijkheid om te connecteren met een WIFI-netwerk zorgt ervoor dat je boeken on te go kan aankopen en downloaden of gebruik maken via abonnementsformules zoals KOBO plus. Daarnaast kan je ook via deze manier soms woordenboeken toevoegen.

Ondersteunde bestandstypes

Als je van plan bent om zelf ook boeken te downloaden anders dan via de officiële kanalen kan het handig zijn om meer dan enkel de klassieke formaten te kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er ook heel wat studenten die graag hun cursussen of samenvattingen digitaliseren om deze te lezen op het openbaar vervoer.

Extra eigenschappen

Naast de voorgenoemde eigenschappen zijn er soms ook nog wat andere relevante eigenschappen. Zo zegt de naam van de Kobo Libra H2O het eigenlijk zelf dat deze resistent is voor water (tot 60 minuten met maximale druk van 2m.). Handig als je in bad wel ontspannen met een boek, of je kinderen bij het zwembad op reis spetteren met water.

Vergelijkende tabel

EigenschapKobo Libra H2OKobo FormaKobo Clara HDKobo Nia
Scherm 7.0″ 300 PPI E Ink Carta, 1680 × 1264 pixels8.0″ 300 PPI E Ink Carta display, 1440 × 19206” 300 ppi Carta E-Ink 6″ Carta E-Ink
1024 x 758 pixels
Afmeting144 x 159 x 5.0 – 7.8 mm160 x 177.7 x 4.2-8.5159.6 x 110 x 8.35 mm159,3 x 112,4 x 9,2
Gewicht192 g197 g166 g172 g
Opslag 8 GB8 GB8 GB8 GB
Batterij1200 mAh1200 mAh1500 mAh1000 mAh
LichtsterkteComfortLight PRO met instelbare kleurtemperatuurComfortLight PRO met aanpasbare kleurtemperatuurComfortLight PROComfortLight 
ConnectiviteitWiFi, Micro USBWiFi, Micro USBWiFi, Micro USBWiFi, Micro USB
BestandsformatenEPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBREPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBREPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBREPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
ExtraWaterdicht IPX8 (tot 60 min. 2 meter onder water)Waterdicht IPX8 (tot 60 min. 2 meter onder water)
Prijs€ 179€ 279€ 129€ 99

Kobo Forma

De Kobo Forma is een ideale ereader als je van plan bent om te gaan lezen in bad want hij is waterdicht. Ook op reis aan het zwembad komt hij goed van pas want met een niet glanzend scherm weerkaatst hij de zon niet. Dankzij de slimme feature omtrent het licht kan je ook makkelijk in bed lezen zonder hiervoor te veel slaap te moeten laten, je kan er namelijk voor kiezen om minder blauw licht uit te sturen. Dit blauw licht zorgt er namelijk voor dat je minder goed slaapt.
Verder is hij ook makkelijk in gebruik en kan je eenvoudig het lettertype vergroten of verkleinen maar ook het boek in liggend in plaats van staand weergeven.

Kobo Libra

De Kobo Libra is een duurder model dan de Forma maar wel vrij gelijkaardig qua functionaliteiten. Zo is hij ook waterdicht en kan je ook in de zon genieten van je boek. Qua lichtsetting kan je hier ook ervoor kiezen om je ogen niet te veel te vermoeien. Daarnaast ben je ook baas over de manier waarop de boeken weergeven worden. Het grootste verschil met de Kobo Forma is de ergenomie, deze ereader ligt nog beter in de hand.

Kobo Clara

De Kobo Clara is het ideale model voor de actieve (backpack)reiziger dankzij zijn lichte gewicht heb je bijna niet door dat je deze meeneemt. Hij is wel iets kleiner dan de Forma & Libra waardoor strips en manga’s lezen iets minder makkelijk is. Wel is hij voorzien van een zonwerend scherm waardoor je eenvoudig kan blijven doorlezen aan het zwembad.

Kobo Nia

De Kobo Nia is het laatste nieuwe toestel van Kobo en is een ideaal instapmodel. Als je nog niet overtuigd bent van een ereader kan je voor slechts € 100 testen of het toestel je ligt. In vergelijking met de hiervoor besproken ereaders is dit instapmodel wel niet zo sterk op vlak van lichtsterkte en kan je ook het boek niet op een liggende manier lezen.

Opgelet! Onafhankelijk van welk type toestel je kiest, vanaf je voor een ereader gekozen hebt ben je eraan verslaafd! Twijfel je nog of een ereader voor jou de juiste keuze is? Lees hier de vergelijking tussen een ereader en audiobooks. Via KOBO plus sluit je makkelijk een abonnement af en ben je zo up to date met de laatste nieuwe roman.

Geen zin om boeken te lezen? Via Blinkist luister je gemakkelijk naar audiobooks en krijg je meteen de belangrijkste informatie