Koffie zonder filter

Hoeveel keer per week haal je een koffie op voor onderweg? Gebruikt u altijd een wegwerpbeker? En via welke methode zet u om thuis koffie?

De koffie-industrie heeft gevolgen voor het milieu in de hele toeleveringsketen, maar je kunt het verschil maken met enkele kleine veranderingen op het niveau van de consument. Lees verder om erachter te komen wat u kunt doen om uw impact te verminderen.

Een milieucrisis

Het staat buiten kijf dat we in een milieucrisis zitten. De opwarming van de aarde, de verminderde biodiversiteit en de instabiliteit van het klimaat zijn allemaal directe gevolgen van het menselijk gedrag.

De koffie-industrie maakt daar ongetwijfeld deel van uit. De milieu-impact van de landbouw varieert op basis van de gebruikte specifieke praktijken, maar de verschuiving van koffie in de schaduw naar intensievere landbouwstijlen betekent dat de koffieteelt vandaag de dag over het algemeen een grotere milieu-impact heeft dan in het verleden het geval was. En de koffieproducenten zullen waarschijnlijk hard worden getroffen door de instabiliteit van het klimaat. Naarmate de temperatuur stijgt, zal de hoeveelheid landbouwgrond afnemen en zullen plagen en ziekten in grotere gebieden waarschijnlijk toenemen. Onvoorspelbare weerspatronen zullen de rijping van de koffie beïnvloeden en echte problemen veroorzaken voor de kwaliteit van de koffie.

Het lijkt misschien overweldigend om de hele toeleveringsketen in ogenschouw te nemen, dus laten we eens kijken naar wat ieder van ons kan doen op het niveau van de consument. Het maken van enkele weloverwogen keuzes kan het energieverbruik, het afvalvolume en de totale CO2-voetafdruk verminderen.

Hoe kan ik de hoeveelheid afval verminderen?

In een rapport van de milieuauditcommissie (EAC) wordt aangegeven dat “in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 2,5 miljard koffiekoppen worden gebruikt en weggegooid Dat is minder dan 1 op de 400 – slechts 0,25% – wordt gerecycled”. Alarmerend, is het niet? En dit is slechts een deel van de verspilling die gepaard gaat met het genieten van een kopje koffie.

Koffie onderweg

Het probleem met wegwerpbekers

Waarom zijn wegwerpbekers een probleem? Kunnen we ze niet gewoon recyclen? Het recyclen van wegwerpbekers is niet onmogelijk, maar het is wel duur en er zijn niet genoeg geschikte faciliteiten over de hele wereld.

Het probleem is dat de papieren bekers een binnenvoering hebben van polyethyleen. Dit maakt ze waterdicht, maar maakt ze ook moeilijk te scheiden. De meeste bekers komen dus op stortplaatsen of in verbrandingsovens terecht. Vergeet niet dat het beter is om het gebruik en het hergebruik van producten te verminderen dan ze te recyclen. Dit vermijdt het gebruik van middelen om het item in de eerste plaats te maken en dan nog meer om het te recyclen.

Dus, wat kun je doen als je onderweg een koffie wilt? Zoek naar coffeeshops die gebruik maken van composteerbare opties, die gemaakt zijn van plantaardig materiaal. Maar vergeet niet dat deze alternatieven weliswaar milieuvriendelijker zijn, maar dat ze toch op de juiste manier moeten worden weggegooid. Door ze in de verkeerde bak te gooien, wordt hun doel voorbijgeschoten.

De herbruikbare beker

De beste optie kan zijn om een herbruikbare beker te gebruiken, of dat nu een speciaal gemaakte reisbeker is of een herbruikbare beker van thuis uit. Er zijn veel milieuvriendelijke bekers op de markt, maar kies voor producten die duurzaam zijn en die kunnen worden gerecycled zodra ze het einde van het gebruik hebben bereikt. En gebruik hem dan! Tenzij een herbruikbare beker genoeg keer wordt gebruikt om de gebruikte materialen in de productie te compenseren, is het geen ecologische keuze.

Er zijn ook programma’s, zoals Viva laCup, YORCUP en CupCycling, die het mogelijk maken om herbruikbare bekers mee te nemen uit de deelnemende coffeeshops en ze later terug te brengen. De Britse regering verwierp een voorstel om in 2017 een “latte-heffing” van 25 p. op wegwerpbekers in te voeren, maar sommige cafés bieden een korting aan als je je eigen beker meeneemt.

Zelf koffie brouwen

Hoe maak je thuis of op kantoor koffie? Voor sommigen is een senseo toestel brouwer een gemakkelijke manier om een consistent goed kopje koffie te krijgen. Maar houd er rekening mee dat elektrische koffiezetapparaten veel elektriciteit verbruiken.

Single-Serve Capsules

Koffiecapsules zijn handig en er zijn nu veel bedrijven die pods met koffiespecialiteiten aanbieden. Maar ze kunnen door de verpakking veel meer afval produceren dan de traditionele zetmethodes. De verpakkingen zijn meestal gemaakt van plastic, aluminium of een combinatie van beide. Na het bereiden van uw koffie moet u elke capsule grondig reinigen en naar een speciale recyclingfaciliteit brengen. Maar hoe realistisch is dat voor u?

Als u niet bereid bent om uw capsules op te geven, probeer dan over te stappen op een duurzamere versie. Gourmesso biedt bijvoorbeeld composteerbare peulen aan die gecertificeerd zijn door Rainforest Alliance en compatibel zijn met verschillende single-serve machines. De diepvriescapsules van Cometeer hebben minder afvalvolume en zijn op de Specialty Coffee Expo van 2019 uitgeroepen tot Beste Nieuwe Product.

Koffiefilters

Coffee filter
Coffee filter

Een belangrijk onderdeel van de schenk- of gietmethode is het gebruik van een filter om vaste stoffen op te vangen. Maar filters kunnen een milieuprobleem zijn.

Veel mensen gebruiken papieren filters, die ze na gebruik weer weggooien. Naast het creëren van afvalvolume, worden veel papieren filters gebleekt met chloor of zuurstof. Zuurstof is milieuvriendelijker dan chloor, maar het blijft een chemisch proces met afvalstoffen. Overweeg dus om ongebleekte filters te gebruiken of over te stappen op een herbruikbare.

Maar moet u een plastic, metalen of doekfilter gebruiken? Plastic wordt meestal gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen en het kan honderden jaren duren voordat het biologisch afbreekbaar is. Bovendien hebben studies aangetoond dat milieuvriendelijke alternatieven voor kunststoffen op basis van aardolie alleen onder specifieke milieuomstandigheden biologisch afbreekbaar zijn.

Zoek dus naar een metaal- of doekfilter. U kunt ook een apparaat overwegen dat ontworpen is om de vaste stoffen zonder filter op te vangen, zoals de keramische filters.

Het beste alternatief

Gebruikt u een single-serve capsules of koffiefilters verweeg dan ook om over te stappen op de klassieke Franse pers, de iconische AeroPress of een Bialetti. Deze toestellen zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat er geen extra afval meer wordt gemaakt via filters. De koffie wordt opgestoomd op het vuur en door de filter gedrukt, waardoor er geen koffiedik in je kopje terecht komt. Uiteraard blijf je altijd je koffiedik behouden, maar hieronder kan je meer te weten komen over wat je met het koffiedik kan doen.

Wat te doen met het koffiedik

Een kopje koffie dat je zorgt voor restjes, dat de meesten van ons op de vuilnisbelt gooien. Maar deze koffieresten kunnen op andere manieren gebruikt worden. Een van de meest populaire manieren is ze te hergebruiken is als meststof. Als je avontuurlijker bent, kun je ze ook gebruiken om paddenstoelen te kweken.

Bio-Bean en Coffee Recycling Co. zijn twee voorbeelden van organisaties die koffiedik verzamelen op plaatsen met een hoog gebruik en het meenemen naar speciale faciliteiten voor hergebruik. Er zijn voorbeelden van het hergebruik van koffiedik om stof te verven, alternatieve brandstoffen en verbindingen te creëren en om isolerende eigenschappen toe te voegen aan bouwmaterialen. Kijk of er projecten zijn die omgaan met koffieafval in uw omgeving.

Welke koffie kan je best kopen?

Er zijn een aantal duurzaamheidscertificaten voor koffie, waaronder Rainforest Alliance en Fairtrade. Sommige daarvan zijn meer gericht op milieuduurzaamheid dan andere. Helaas is er geen juist antwoord op de vraag welke het beste is. Kijk naar de verschillen en beslis of je de doelstellingen en methoden van het programma ondersteunt.

Je zou ook kunnen praten met je barista of lokale brander, die je misschien meer kunnen vertellen over de bonen die ze verkopen en waarom ze ervoor kiezen om van specifieke producenten te kopen.

De koffieketen kan ingewikkeld zijn en het is niet altijd duidelijk waar je bonen vandaan komen of hoe ze zijn verbouwd, maar probeer zoveel mogelijk te weten te komen en kies leveranciers die nadenken over duurzaamheid.

De ecologische voetafdruk van zuivel

Vlees- en zuivelconsumptie heeft een aanzienlijk effect op de uitstoot van broeikasgassen. Dus waarom neem je je koffie niet zwart? Vervang de zoetheid van een platte witte door honing verwerkte bonen of door een zacht koud brouwsel. Het plezier van speciale koffie is het experimenteren met verschillende bonen en zetmethodes om de kwaliteiten die je lekker vindt te versterken.

Als je de melk echt nodig hebt, kun je overwegen om over te stappen op plantaardige alternatieven. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar en elk daarvan varieert in termen van smaak, mondgevoel en voedingseigenschappen. Hun ecologische voetafdruk varieert ook. Probeer een paar verschillende opties en zie welke paren het beste bij de koffie passen.

Weloverwogen koffie

De milieucrisis kan overweldigend zijn, maar door de voor- en nadelen van uw keuzes te kennen, kunt u weloverwogen beslissingen nemen en milieuvriendelijke opties kiezen.

Wanneer je kunt, ga dan zitten en geniet van je koffie uit een keramische of glazen beker, of dat nu thuis is of in een milieubewust café met ethisch verantwoorde producten.

U kunt ook uw favoriete koffieshop aanmoedigen om enkele duurzame praktijken te implementeren en uw informatie te delen met familie en vrienden. Alleen samen kunnen we deze milieucrisis aanpakken.