Winkelen zonder verpakking of zero waste winkelen wordt een steeds populairdere trend, waarbij er zo weinig mogelijk afval wordt gemaakt bij het winkelen. Deze duurzamere en milieuvriendelijke manier van winkelen is wel nog niet bij iedere winkel ingeburgerd.

Wettelijk gezien laat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen of in het kort FAVV het verpakkingsvrij winkelen toe, meer nog het FAVV staat voor 100% achter de ‘zero waste’ aanpak. Echter willen ze wel dat de consumenten geen risico lopen op problemen in de voedselketen voor zowel de consument als de handelaar. Hiervoor hebben ze enkele zaken opgelijst waarmee rekening moet worden gehouden.

Voorwaarden om verpakkingsvrij te winkelen

 • Hygiëne: de verpakking moet proper zijn.
 • Voedsel geschikt: de verpakking moet geschikt zijn voor voedsel. Een lege fles schoonmaakmiddel is niet geschikt om later vloeistoffen in mee te nemen. Om voedselgeschiktheid te bepalen wordt dit specifieke logo voorzien.
  voedselgeschiktlogo
 • Geschikt voor specifiek gebruik: Als een gerecht warm dient opgedient te worden, moet de verpakking er ook op voorzien zijn om te kunnen gebruikt te worden om het gerecht op te warmen. Daarbij zijn er voor bepaalde zure producten ook mogelijks reacties mogelijk met aluminium en wordt dit dus ook beter vermeden als verpakking.
 • Eigen verantwoordelijkheid: De consument is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen verpakking. Zo kan de winkelier niets kwalijk genomen als een slecht schoongemaakte verpakking een indigestie veroorzaakt.

Belangrijk is het wel dat de handelaar zelf steeds het recht behoudt om de verpakking van de consument te weigeren op basis van voorgenoemde voorwaarden. Waarbij hij dan uiteraard ook moet toelichten waarom de verpakking niet geschikt is en hoe deze de algemene hygiëne in gevaar brengt.

De winkelier kan het argument “het is niet wettelijk toegelaten / het FAVV laat dit niet toe” echter wel niet gebruiken, want het is wel degelijk toegelaten. Zolang de bovenstaande voorwaarden gerespecteerd worden.

Welke verpakkingen zijn geschikt om welke producten mee te nemen?

 • Katoenen zakken: katoenen zakken kunnen worden gebruikt om je brood mee te nemen of je groenten/fruit mee te verpakken.
 • Glazen bokalen: geschikt om voorgekookte groenten of sauzen mee te nemen of appelmoes mee te nemen.
 • Pyrex container: geschikt voor opwarmmaaltijden voor in de oven.
 • Tinnen doos: tinnen dozen zijn geschikt voor verse koeken te bewaren. Zorg ervoor dat ze goed aansluiten zodat de koeken krokant blijven.
 • Plastiek bewaardoos: Deze stapelaars zijn ideaal om charcuterie of kazen als beleg mee te nemen. Deze zijn ook eenvoudig om de koelkast overzichtelijk te houden.
 • Plastiek vershouddozen: geschikt voor warme maaltijden voor in de microgolfoven. Controleer wel of ze geschikt zijn voor de microgolf!

Makkelijk deze guidelines onthouden of delen?

Gebruik onze infographic

Infografic verpakkingsvrij winkelen
Infographic verpakkingsvrij winkelen

Winkels gespecialiseerd in verpakkingsvrij winkelen

Daarnaast zijn er ook steeds meer winkels die zelf de verpakkingsvrije aanpak van nature hanteren. Waarbij de norm is dat er geen verpakking wordt voorzien bij de producten, uiteraard verkopen deze ook geschikte herbruikbare materialen om je te laten starten met verpakkingvrij winkelen. Daarnaast geven ze ook vaak advies over lokale producten en korte ketens.

Hieronder op het mapje kan je een selectie vinden van verpakkingvrije winkels.

[wpgmza id=”1″]

Daarnaast kan je ook verpakkingsvrij winkelen op de markt of bij de boer. De groenten en fruit zijn hier vaak niet voorverpakt waardoor je eenvoudiger je eigen verpakking kan meenemen.

Ben ik een verpakkingvrije winkel vergeten?

Mist er nog een winkel? Geef gerust een seintje door een comment te schrijven of een mail te sturen naar admin@leefmilieubewust.be