Hoe boekenliefhebbers hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.

Ondersteun uw boekenverslaving en verminder uw ecologische voetafdruk door slimmer te zijn over hoe u aan uw boeken komt, en wat u ermee doet als u klaar bent.

Voor veel mensen is er geen vergelijking tussen het vasthouden van een goed boek in je hand en het lezen van een e-boek. Dit leidt meestal tot het verzamelen van boeken op de planken. En, voor mensen met kinderen, kunnen het stapels boeken zijn die ze zijn ontgroeid.

Sterker nog, voor fervente lezers kan een e-boek een iets duurzamere optie zijn. Het is waar dat e-readers potentieel giftige chemicaliën kunnen bevatten, dat ze elektriciteit nodig hebben om te gebruiken en dat ze moeilijk te recyclen zijn – hoewel bijvoorbeeld Kindles naar Amazon kan worden gestuurd, op kosten van het bedrijf, voor het terugwinnen van materiaal. Maar als u veel leest, neemt uw kans toe om uw ecologische voetafdruk te verkleinen door digitaal te lezen. Volgens één studie moet je iets meer dan 100 boeken op een e-reader lezen om beter voor de planeet te zijn dan ongeveer dezelfde hoeveelheid gedrukte boeken te produceren.

Dus hoe kunnen mensen met een voorkeur voor papieren boeken hun impact op het milieu verminderen? We kijken naar vijf manieren waarop u uw literaire ecologische voetafdruk kunt minimaliseren.

1. Lenen van boeken en e-boeken uit de bibliotheek

Het mooie van bibliotheken is dat de boeken die erin staan steeds opnieuw worden gelezen. Als je iemand bent die het leuk vindt om tijdens het lezen fysiek de bladzijde te omslaan, leen dan boeken uit je bibliotheek zodat al dat papier niet verloren gaat als je klaar bent. En omdat het online kopen van e-boeken duur kan zijn, kunt u overwegen om ook e-boeken te lenen bij uw bibliotheek. Tegenwoordig bieden veel bibliotheken diensten aan zoals Overdrive, waar hun klanten boeken kunnen “lenen” om op hun eigen apparaten te lezen.

2. Verwissel je uitgelezen boeken

Als u het type persoon bent dat slechts één keer boeken leest, overweeg dan om uitgelezen boeken door te geven aan een andere persoon via een lokale of online book swap organisatie. Voor veel ruilwebsites moet je betalen om de boeken te verzenden, maar kun je ze gratis ontvangen.

3. Veelgebruikte boekwinkels in uw gemeenschap

Gebruikte boekhandels zijn een ander goed alternatief voor online winkelen en verlengen de levensduur en waarde van het boek zelf. Een tweedehands boekhandel ondersteunt kleine, onafhankelijke bedrijven, wat belangrijk is voor het behoud van de levendigheid van de gemeenschap en het stimuleren van uw lokale economie.

Als u geen tweedehands boekhandel bij u in de buurt heeft, kunt u overwegen om bij een online tweedehands boekhandel te kopen. Sommige van de gebruikte boekverkopers, die o.a. boekdisplays kopen bij scholen en bibliotheken, zijn zelfs in staat om deze organisaties terug te geven.

4. Deelnemen aan kleine gratis bibliotheken

Of je nu een armlading aan boeken hebt om te bevrijden, of je hebt iets nieuws nodig om te lezen, een snelle wandeling door je buurt kan je probleem oplossen. Kleine gratis bibliotheken, boekenplanken ter grootte van een vogelhuisje, zijn in het hele land aan het opduiken. Het idee is om een boek te nemen of een boek achter te laten, het bevorderen van geletterdheid, het hergebruiken van middelen en het opbouwen van een gemeenschap.

5. Zoek creatieve plaatsen om gebruikte boeken te doneren

Of je nu kinderboeken hebt die je kinderen zijn ontgroeid, of boeken die je nooit meer zult lezen, het is niet moeilijk om een plek te vinden om ze te doneren, in plaats van ze te recyclen. Controleer de lokale Kringwinkel-filialen, bibliotheken en zelfs gevangenissen om te zien of ze de donaties van boeken accepteren. Doneer kinderboeken aan een opvangtehuis, een door de overheid gefinancierde kleuterschool of een kinderziekenhuis. Stuur boeken naar een inzamelingspunt voor een organisatie als Books for Africa, die boeken levert aan gemeenschappen in ontwikkelingslanden. Doneer kookboeken aan een opvangcentrum voor huiselijk geweld, een vluchtelingenorganisatie of een andere organisatie die zich inzet om mensen te helpen de kans op een zelfstandig bestaan te herwinnen.