Hoewel heel wat bedrijven doen alsof ze ecologisch zijn. Zijn dit vaak betekenisloze boodschappen als deze ecologische drijfveer niet wordt gedragen.
Deze greenwashing en window-dressing zorgen ervoor dat je als klant niet meer weet waar echte ecologische bedrijven voor staan. Toch is het absurd om juist te doen aan deze greenwashing want als ecologisch wordt ondernomen zal je juist vaker een hogere efficiëntie en winst hebben.

De klimaatverandering

De klimaatverandering is waarschijnlijk het grootste probleem dat wordt gecreeërd door onze menselijke activiteiten. We kennen allemaal de gevolgen: opwarming van de aarde, smeltende ijskappen, ontbossing.
Maar hoe lossen we dit probleem als mensheid dan effectief op?
Vaak wordt geopperd om volledig te stoppen met het ontginnen van grondstoffen uit de natuur, maar deze aanpak is niet de beste manier om met de wereld om te gaan.

Tuiniers van de wereld

Beter kijken we naar de gehele wereld als een tuin, waarin wij allemaal tuiniers zijn en verantwoordelijk zijn voor de goede zorg en groei van de planten. Maar dan moeten we ook kijken naar op welke manier alle planten impact hebben op elkaar. De natuur is eigenlijk onze beste leerkracht om efficiënter en doordachter om te gaan met de grondstoffen.
Zo wordt in de natuur quasi iedere grondstof gerecycleerd of geupcyclet. Bijvoorbeeld de uitwerpselen van een dier komen terecht op de grond waarbij ze worden verwerkt door verschillende dieren zoals mieren en vliegen. Na verloop van tijd worden deze uitwerpselen dan weer voedzame grond voor planten. Zelfs de gevaarlijke of bij ons gekende negatieve gassen zoals CO2 worden herbruikt, zo nemen de planten dit op en zetten dit terug om in zuurstof.

Hebben we een energieprobleem?

Als we luisteren naar de huidige politiekers komt vaak aan bod dat we energieproblemen hebben. Maar als we eigenlijk kijken naar de natuur dan zien we dat er een overvloed is aan energie. Zo kunnen we inzetten op natuurlijke bronnen zoals wind- en hydroenergie. Dankzij doorgedreven wetenschappelijk onderzoek komen steeds betere methodes tevoorschijn om deze energie op te wekken en op te slaan.

Wel moet hierbij benadrukt worden dat ‘hernieuwbare’ energie niet per se gelijk staat met ‘groene’ energie. Zo heeft de IJslandse regering besloten om in karahnjukar een hydrocentrale te plaatsen. Alhoewel deze normaal tot 100% van de energiebehoefte van IJsland zou kunnen opwekken is er ook heel wat negatieve impact geweest op de natuur bij het plaatsen van de dam.

Daarnaast kunnen in plaats van enkel in te zetten op het beter opwekken van energie, ook kijken naar het beter gebruiken van energie.
Zo kunnen we door het vervangen van energievreters zoals gloeilampen door LED-lampen al snel grote besparingen maken op onze energiefactuur.

Door ook te minderen in het eten van vlees zorgen we er ook voor dat we onze ecologische voetafdruk verkleinen.