Ieder jaar opnieuw krijgen heel wat Belgen ecocheques zowel in papieren vorm als gestort op hun maaltijdkaart. De ecocheques worden uitbetaald door je werkgever om ervoor te zorgen dat je een hogere koopkracht hebt. Fiscaal gezien betaal je quasi geen extra lasten en kom je in een situatie waarbij bruto gelijkstaat aan netto.

Deze gunst is echter voor veel Belgen het begin van een zoektocht naar een goede manier om deze te spenderen. In dit artikel lees je welke producten je ermee kan aankopen.

Het principe van ecocheques

Ecocheques worden uitbetaald door je werkgever wegens het fiscale voordeel tegenover loon. De insteek is vergelijkbaar met de maaltijdcheques, waarbij er wordt gepoogd zoveel mogelijk koopkracht aan de werknemers te geven.

Waarbij de naam maaltijdcheques voor zich spreekt en deze dienen om voeding te kopen. Hoewel vroeger enkele winkels een oogje dichtknepen als je ook andere zaken kocht zoals bijvoorbeeld wasmiddel. Zal dit vanaf 1 september 2020 quasi niet meer mogelijk zijn.
Voor ecocheques is de interpretatie iets breder dan enkel voeding en kan je ze inzetten voor de aankoop van ecologische producten en diensten.

Ecocheques gebruiken voor je huis

Als je bezig bent met het verbouwen van je huis kan je ecocheques gebruiken voor producten die gericht zijn om energie op te wekken of te besparen. Bijvoorbeeld isolatiemateriaal of een hogerendementketel maar ook warmtepompen of zonnepanelen.
Het plaatsen van een zuinigere frigo of vaatwas hoort hier ook bij. Voor de elektroapparaten is dit op basis van het Europese energie ecolabel.

Naast deze grote aankopen zijn er ook heel wat kleine aankopen die je kan maken voor je huis met ecocheques. Zo kan je ervoor kiezen om je waterverbruik te verlagen door te investeren in een spaardoucheknop of een regenwaterreservoir. Of door te investeren in zuinigere lampen die minder elektriciteit verbruiken. Maar ook klein elektro zoals stofzuigers zonder zak of robotstofzuigers kan je hiermee aankopen. Slimme stekkers die je elektriciteitsverbruik meten horen hier ook bij.

Ook kan het interessant zijn om een Sodastream toestel te kopen, voor spuitwater en/of frisdrank om minder PET-flessen in huis te halen en weg te moeten smijten. Zoals bijvoorbeeld de nieuwe Sodastream Crystal edition met glazen flessen.

Sodastream Crystal
Sodastream Crystal

Maar ook voor in de tuin kan je verschillende ecologische producten kopen, zo kan je in principe ook alle zaden,planten en bomen kopen met ecocheques. Daarnaast kan je ook compost of meststoffen met een bio-label aankopen. Ook gecertificeerde tuinmeubels met een FSC- en PESC-label komen in aanmerking. Deze labels wijzen erop dat ze op duurzame wijze zijn geproduceerd. Dit geldt uiteraard ook voor meubels voor in de living.

Ecocheques en mobiliteit

De ecocheques kan je niet enkel gebruiken voor binnen je eigen huis maar ook voor mobiliteit. Dit zowel voor abonnementen op het openbaar vervoer of losse treintickets zoals de go-pass of de rail-pass. Maar net zo goed voor (elektrische) fietsen en het toebehoren zoals een fietshelm of -pomp. Ook de herstellingen bij de fietsenmaker kan je in principe betalen met ecocheques.

Maar ook voor koning auto kan je ecocheques gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij het volgen van een cursus ecologisch rijden of het huren van een deelauto bij bijvoorbeeld cambio.

Tweedehands & herbruikbare producten

In principe zal je in iedere tweedehandswinkel, quasi alle producten kunnen kopen met ecocheques. Want deze hebben geen extra impact gehad op het milieu en zijn dus ecologisch. Zo kan je mits wat geluk echt mooie koopjes doen en je boekenkast aanvullen.

Bioproducten kopen met ecocheques

In heel wat grootwarenhuizen is het aanbod van bioproducten ook sterk aan het uitbreiden. Deze kan je ook kopen met de ecocheques, de enige voorwaarde hierbij is dat de producten een goedgekeurd BIO of ecolabel hebben gekregen van de Europese Unie. In winkels zoals de bio-planet kan je alle producten kopen met ecocheques, alle producten daar voldoen immers aan deze voorwaarden.

Duurzaam toerisme

Weinig mensen weten dat je zelfs een hotel kan betalen met ecocheques. Steeds meer toeristische trekpleisters richten zich erop om het certificaat van de Groene Sleutel of Green Key te behalen. Een volledige lijst van deze hotels kan je hier vinden https://www.green-key.be.

Je hoeft dus niet jaarlijks te investeren in een nieuwe dure televisie om je ecocheques op te gebruiken.