Waterverbruik verlagen

Ongeveer 110 liter water vloeit er dagelijks door onze leidingen. Dit wordt voornamelijk gebruikt om ons te wassen maar ook om het toilet door te spoelen. Aan de hand van dit artikel krijg je tips om het waterverbruik te verlagen.

Waterprijs

De kostprijs van water wordt de laatste jaren enkel maar duurder met een toename in de prijs van 38,5% van gemiddeld 260 euro per jaar tot 360 euro per jaar in Vlaanderen. Waarbij het watergebruik ongeveer 42% van de totale factuur bedraagt. Terwijl 30% wordt gebruikt door de gemeentes voor de afvoer van het afvalwater. De zuivering van dat afvalwater is goed voor ongeveer 22%. Terwijl er een vast tarief van BTW van 6% wordt gerekend.

Aan wat verbruiken we water?

Als we dan kijken naar het verbruik zien we dat het grootste deel van het gebruik gaat naar onze persoonlijke hygiëne. Waarbij we ongeveer 40% van het water door het doucheputje laten lopen. Daarnaast spoelen we ook 27% liter water door, vaak ook gewoon drinkbaar water! Terwijl het wassen van onze kleren en het poetsen van ons huis respectievelijk 15% en 7% verbruikt. Slechts 4% wordt gebruikt om effectief te drinken en te koken, om de borden en de vaat te wassen verbruiken we gemiddeld 8 liter water per dag.

Doel% verbruikAantal liter
Koken4%4,4
Vaatwas 7%7,7
Klusjes, poetsen,
auto wassen
7%7,7
Kleren wassen15%16,5
Toilet27%29,7
Hygiëne & wassen40%44

Kleine inspanningen hebben grote resultaten op je waterverbruik

Via enkele kleine inspanningen kan je al heel wat waterverspilling tegengaan. Een druppende kraan verbruikt al snel 5 liter per uur terwijl een doorlopend toilet tot 25 liter per uur wegspoelt. Het herstellen van deze lekken kan dus al snel een grote impact hebben op je waterverbruik maar ook op je jaarlijke waterfactuur! Terwijl het stoppen van de kraan terwijl je tanden poetst ook eenvoudige gewoonte is.

Maar uiteraard ben je er niet steeds van op de hoogte dat er water lekt. De makkelijkste manier om waterlekken op te sporen is door de meterstand te noteren voor u gaat gaan slapen of voor u naar uw werk vertrekt. Waarbij je bij het opstaan of nadat je thuiskomt controleert of de waterstand gelijk is gebleven. Als er een verschil zit op de meter dan heb je waarschijnlijk een lek, ga zo snel mogelijk op zoek naar de oorzaak. Want lekkend water kan ook zorgen voor grote schade zoals schimmel in de muur of defecte elektrische toestellen.

De grootste onbekende lekken zijn te vinden in de toiletpot, vaak zit er een probleem bij het spoelmechanisme die doorloopt. Je kan dit vaak herkennen aan verkleuring op de WC-pot of door het deksel van het waterreservoir te openen en te kijken of er continue water blijft instromen.

Een lek in buizen kan je eenvoudig opsporen door traag met keukenpapier over de buizen heen te gaan, als er daar water op komt heb je het lek gevonden en kijk je best om de oorzaak zo snel mogelijk aan te pakken.

Handige tips om waterverbruik te verlagen

Water besparen in de badkamer

Door een straalregelaar te plaatsen in elke kraan zorg je ervoor dat er lucht vermengd wordt met het water. Waardoor er minder water wordt verbruikt. Als je een doorstromer hebt waarbij je water moet lopen vooraleer er warm water komt. Kan je het koude water opvangen en gebruiken om je tanden te poetsen of om de planten water te geven.

In het toilet kan je snel water besparen door een dubbele knop te installeren, deze verbruikt minder water om de kleine boodschap door te spoelen. Hierdoor wordt ongeveer de helft minder water verbruikt dan wanneer de grote knop zou worden gebruikt.

Als je jezelf wil wassen kies je er beter voor om een douche te nemen in plaats van een bad. Een bad verbruikt gemiddeld 2 tot 6 keer zoveel water tegenover een douche. Daarnaast kan je je douche ook best uitrusten met een thermostatische kraan, waarbij er tot 20% minder water kan worden gebruikt per douche. De huidige doucheknop kan je ook best vervangen door een spaardoucheknop, die net zoals bij de kraan ervoor zorgt dat er lucht bij het water zal worden vermengd. Gevoelsmatig is dit volledig dezelfde ervaring maar je verbruikt wel 30% minder water per douchebeurt.

Let bij de aankoop van een wasmachine op de energieklasse die het toestel heeft. Best koop je een toestel uit de energieklasse A of hoger, waarbij er vaak tot 50% minder water en 50% minder elektriciteit wordt verbruikt bij een wasbeurt tegenover een toestel uit een energieklasse C.
Idealiter gebruik je ook enkel de wasmachine als je een volledige trommel kan vullen en gebruik je het ecoprogramma als je was niet volledig besmeurd is. Tegenwoordig zijn er ook al veel slimme wasmachines die afhankelijk van het aantal kilo het water en energieverbruik minimaliseren.

Water besparen in de keuken

Investeer in een vaatwasmachine in plaats van de vaat met de hand te doen. Je verbruikt tussen de 4 à 8 keer zoveel water als je zelf de vaat doet met de hand tegenover een recente vaatwas met een goede energieklasse van A of hoger. Net zoals bij het wassen van de kleren, draai je de vaat best pas als deze volledig vol zit en gebruik je ecologische programma’s als de vaat het toelaat.

Grote impact om waterverbruik te verlagen

Naast de kleine inspanning om je waterverbruik te verlagen kan je ook de waterverspilling van drinkbaar water eenvoudig tegengaan door een regenton of een regenput te installeren. De regenton vangt het water op die van je dak door de goot naar beneden loopt en kan gebruikt worden om de planten in de tuin water te geven, te poetsen of je auto te wassen.

Daarnaast kan je ook een waterpomp installeren om je regenwater aan te sluiten op de toiletten, de wasmachine of eventueel zelfs mee te douchen. Let hierbij wel op dat je een goede filter gebruikt en dat het water niet drinkbaar is en eventueel bacteriën bevat.