Welke investeringen kan ik doen om de ecologische voetafdruk van mijn huis te beperken?

Wist je dat de Vlaamse regering energiedoelstellingen heeft die ze tegen 2050 willen realiseren? Tegen 2050 willen ze dat elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd. Er zijn twee pistes. Bij de eerste piste kan je ervoor zorgen dat elk onderdeel van de woning voldoet aan aparte eisen, bij piste twee haalt je woning of appartement het label A of A+ bij de opmaak van het EPC. 

Op vandaag zijn er geen verplichtingen wat betreft deze energiedoelstellingen of Renovatiepact. Desalniettemin is het verstandig om er al rekening mee te houden. Indien je woning niet voldoet aan de doelstelling, zal het pand bij toekomstige verkoop op de vastgoedmarkt vermoedelijk in waarde dalen.

Volgende suggesties vergen een groter budget, maar zijn naar de toekomst toe dus wel belangrijk! Met deze tips kom je al een heel eind:

Vervang je ramen met enkel of dubbel glas.

Als je nog ramen met enkel glas hebt merk je wellicht dat er veel warmte verloren gaat via die ramen. Het is dus beter om enkel glas te vervangen. We hebben deze enkele beglazing lange tijd vervangen door dubbel glas. Helaas is zelfs het laatste niet meer van deze tijd. Tegenwoordig kies je beter voor hoogrendementsglas of drievoudig glas.

Wat is het verschil tussen hoogrendementsglas of drievoudig glas?

Hoogrendementsglas isoleert 5 tot 6 keer beter dan enkel glas, en 2 tot 3 keer beter dan dubbel glas. Drievoudig glas isoleert nog eens dubbel zo goed: tot 12 keer beter dan enkel glas en 6 keer beter dan dubbel glas.

Nochtans is niet het glas zelf de belangrijkste factor bij isolatie van de woning. De spouw (de ruimte tussen twee glasbladen) is de bepalende factor van de isolatiewaarde. Bij dubbel glas is de spouw gevuld met droge lucht terwijl de spouw bij hoogrendementsglas en drievoudig glas wordt gevuld met een isolerend edelgas. Op die manier wordt de isolatiewaarde verhoogt.

Plaats een nieuwe condenserende ketel

Terwijl de rookgassen van een traditionele cv-ketel verdwijnen door de schoorsteen, recupereert een condensatieketel de warmte van de rookgassen. Er zijn heel wat voordelen aan het installeren van een condensatieketel:

– Het rendement stijgt

– Minder uitstoot van CO2 en andere gassen

– Minder energieverbruik

– Compacte installatie

Het is sinds september 2015 verplicht een condensatieketel te installeren bij vervanging van een cv-ketel, alsook bij de installatie in een nieuwbouwwoning (als je dit type verwarming kiest).

Een condensatieketel is duurder dan zijn voorgangers, maar weet dat je de investering op lange termijn terug verdient. De prijs schommelt tussen €1.500 en €4.000. De terugverdientijd is bij iedereen anders. Dat hangt af van de grootte van je woning en je energieverbruik.

Houd er rekening mee dat het verplicht is een regelmatig onderhoud te laten doen van je. In Vlaanderen doe je een onderhoud om de 2 jaar. In Brussel is dat om de 3 jaar.