Veel producten voor persoonlijke verzorging zijn verpakt in een soort plastic. Manieren om dit te voorkomen zijn producten in bulk kopen, je eigen producten maken of bedrijven ondersteunen die hun producten verpakken in recyclebare of composteerbare materialen zoals glas, metaal en papier. Je kunt ook alternatieven kiezen voor plastic wegwerpartikelen zoals scheermessen of tandenborstels.

De zero waste-beweging heeft veel vaart gekregen en terecht. Mensen zijn zich meer dan ooit bewust van de manier waarop hun acties en met name consumentengewoonten de planeet beïnvloeden. In dit artikel vind je allerlei verschillende soorten producten die zero waste zijn in persoonlijke verzorging.

Tandenborstels van bamboe

Tandenborstels zijn het belangrijkste item voor mondhygiëne. Tandartsen raden aan ze minstens twee keer per dag te gebruiken en ze elke 3 maanden te vervangen. Als gevolg hiervan wordt geschat dat er jaarlijks 3,6 miljard plastic tandenborstels worden gebruikt. Die enorme stapel tandenborstels wordt niet gerecycled en vervuilt uiteindelijk ons ​​milieu.

Waarom zijn plastic tandenborstels slecht?

Helaas komen plastic tandenborstels terecht op stortplaatsen of in de oceaan. Daar zullen jouw tandenborstels eeuwenlang rusten voordat ze kapotgaan. Iets wat we elke 3 maanden moeten veranderen, moet gemaakt zijn van een composteerbaar of recyclebaar materiaal in plaats van plastic.

Het goede nieuws is dat er milieuvriendelijke tandenborstels zijn die je kunt gebruiken in plaats van plastic. Een bamboe tandenborstel is een geweldige vervanging van je gebruikelijke plastic tandenborstel. Het handvat is biologisch afbreekbaar en de borstelharen zijn recycleerbaar. De borstelharen zijn echter vaak gemaakt van nylon en moeten worden gerecycled volgens lokale recyclingprogramma’s. Daarnaast kunnen ook borstelharen van Kokosnoot worden gebruikt, die perfect afbreekbaar zijn in de natuur.

Afbreekbare tandpasta

De meeste in de winkel gekochte tandpasta bevat veel onnodige, giftige ingrediënten. Enkele van de chemicaliën die zijn gevonden in populaire tandpastamerken zijn SLS, pesticiden, kunstmatige kleuren en zoetstoffen en meer. Sommige merken bevatten ook Microbeads voor extra “schrobkracht”, dit zijn eigenlijk kleine stukjes plastic die door je afvoer lopen en rechtstreeks de oceaan in gaan en ons mariene ecosysteem en de natuur schaden.

Tandpoeder of doe-het-zelf tandpasta is veel beter voor je, bevat slechts een paar belangrijke ingrediënten en werkt echt! Je maakt je tandenborstelharen gewoon nat en doopt ze in de pot met poeder. Het poeder werkt als een scrubmiddel en maakt je tanden witter, laat je mond fris aanvoelen en verwijdert smeer.

Herbruikbare flosdraad

Flossen is nodig als je graag gezonde tanden en tandvlees hebt, maar hoe zit het met al dat plastic afval voor eenmalig gebruik? Elke keer dat je aan een rol flosdraad trekt, wordt het ongeveer een minuut gebruikt voordat het wordt weggegooid; waar het een eeuwigheid zal duren om te verdwijnen.

Er zijn een paar milieuvriendelijke alternatieven zonder afval voor plastic flosdraad. Veel mensen gebruiken zijden flosdraad die afkomstig is van de moerbeiworm. Wij gebruiken bij voorkeur veganistische flosdraad van duurzaam bamboe! Dit zal binnen 60-90 dagen volledig afbreken en het werkt net zo goed.

Handzeep bar

Het idee dat zeep in een plastic wegwerpflesje moet komen, is volkomen overbodig. Het is eenvoudig om over te schakelen op zeep die in een papieren verpakking zit. Je kunt hoogstwaarschijnlijk een lokale zeepmaker bij jou in de buurt vinden.

Pas alleen op voor palmolie in je zeepstaaf, want dit is erg onhoudbaar. Er zijn veel verschillende soorten zeep voor verschillende behoeften, zoals acne, een droge huid, peeling enz.

Shampoo bar

Het aantal plastic shampooflessen dat elk jaar door Amerikaanse huishoudens wordt weggegooid, is voldoende om maar liefst 1.200 (voetbalveldgrote) velden te vullen. Stop met het gebruik van plastic shampooflessen en stap over op shampoo bars.

De levensduur van shampoo bars hangt af van hoe lang en dik je haar is, hoe vaak je je haar wast en conditioneert, en hoe de bars na elk gebruik worden bewaard. Doorgaans gaan alle kleine bars 50-70 wasbeurten mee en de grote varianten zelfs 75-90 keer!

Met zorg kan elke shampoo en conditioner bar het werk doen van 2 tot 3 gewone flessen. Ze veroorzaken verder geen schade aan het zeeleven zodra het product door de afvoer spoelt.

Herbruikbare gezichtsdoekjes

Wattenschijfjes worden maar één keer gebruikt, de meeste in de winkel gekochte katoenen ballen bevatten pesticiden en herbiciden, ze zijn niet duurzaam en de kosten lopen op. Herbruikbare gezichtsdoekjes zijn geweldig omdat ze lang meegaan, in je wasmachine kunnen worden gegooid, net zo goed werken, je geld besparen en veel duurzamer zijn! Je kunt ze in veel materialen kopen, zoals bamboe en duurzaam geproduceerd biologisch katoen, of je kunt er zelf een maken met een oud flanellen materiaal!

Natuurlijke deodorant

Deodorant is afhankelijk van aluminium om te werken, waardoor je zweetklieren worden geblokkeerd, zodat je helemaal niet transpireert. Zweten is echter een natuurlijk verschijnsel, dus het mag niet worden geblokkeerd. Door zweten komen bacteriën en gifstoffen uit je lichaam, daarom is deodorant gemaakt met alle natuurlijke ingrediënten de juiste keuze.

Antiperspirant bevat ook parabenen en synthetische geurstoffen, die het endocriene systeem in jouw lichaam kunnen verstoren en jouw huid kunnen irriteren. Een natuurlijke deodorant werkt net zo goed, omdat het doel is om geur te neutraliseren en de bacteriën te verwijderen.

Make-up zonder afval

Er zijn veel bedrijven die make-up zonder afval uitbrengen. Sommigen bieden zelfs navulbare make-up aan.

Houten haarborstel en kam

Gooi niet meteen je plastic haarborstel weg zodra je dit gelezen hebt. Wissel langzaam, door alles te gebruiken wat je nog hebt, en verander één ding tegelijk. Wacht tot die plastic haren niet meer werken, ga dan naar de winkel en koop een duurzame, plasticvrije haarborstel! Ze werken net zo goed en zijn gemaakt van hout in plaats van plastic.

Menstruatieproducten zonder plastic

Veel van de reguliere merken tampons en maandverband gebruiken een combinatie van gebleekt rayon, conventioneel katoen en bevatten plastic. De gemiddelde pad bevat het equivalent van vier plastic zakken.

Tampons zijn gemaakt van katoen, een van de meest behandelde gewassen ter wereld. Dat betekent dat al dat glyfosaat, herbiciden en pesticiden dat op de niet-biologische katoen in de velden wordt gespoten, in je lichaam wordt opgenomen, zodra de tampon is ingebracht. Dit kan bijdragen aan zoveel ontwikkelings-, reproductieve, neurologische en / of immunologische problemen als een vrouw ouder wordt. Glyfosaat wordt ook beschouwd als “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Als het nog niet erg genoeg was, hoeven fabrikanten niet volledig bekend te maken wat er in hun menstruatieproducten zit! De gemiddelde vrouw gebruikt haar hele leven 11.000 wegwerpbare, giftige producten.

Het is dus een goed idee om over te stappen naar menstruatieproducten zonder plastic. Ze zien eruit als gewone ondergoed, maar ze absorberen bloed tot twee tampons. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een menstruatiecup. Ze gaan lang mee als ze worden verzorgd, zijn gemaakt van siliconen, wat volkomen veilig is voor je lichaam, zijn gemakkelijk te gebruiken, zijn veel beter voor het milieu, besparen je geld, en je kunt hem tot 12 uur inlaten zonder hem te legen.

Veiligheidsscheermes

Overschakelen naar een veiligheidsscheermes of ook wel de safety razor genoemd is beter dan het gebruik van een wegwerpscheermes. Bovendien bespaar je zo veel geld! Ze zijn gemakkelijk recyclebaar en er zijn een heleboel stapsgewijze video’s online over hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken! Ze zijn geweldig voor zowel mannen als vrouwen.