Hoi! Ik ben Helena en ik vind het ontzettend leuk dat je hier terecht bent gekomen. Dat betekent dat jij milieubewuster wil gaan leven of daar al mee bent begonnen. Ik zou het dan ook ontzettend fijn vinden als ik je daarbij kan helpen!

Een groepje van vrijwilligers is onwijs gezellig én productief

Toen ik net begon met milieubewuster te gaan leven, kwam dat eigenlijk door een documentaire die ik op tv had gezien. Het ging over plastic in de zee en vuil dat op straat werd gegooid. Ik wist eerlijk gezegd niet dat dat zo’n groot effect had op dieren en op het milieu.. Pas als je dan met je neus op de feiten wordt gedrukt, merk je wat voor impact zoiets kleins heeft. Ik begon me dus te verdiepen in afval en vooral in plastic. Ik ben toen met een paar vrijwilligers afval gaan opruimen in en rond parken en dat was eigenlijk super gezellig! We werden echt een hechte groep en gingen vaak met z’n allen op pad.

Op een dag hadden we het over boodschappen bestellen. Eén van die meiden woonde namelijk in een dorp en had geen auto. Voor de grote boodschappen bestelde ze dan 2 keer per maand bij een online boodschappenwinkel. In het begin was zij ook nog niet zo bezig met het milieu, plastic enz. Maar toen ze met dus met het vrijwilligerswerk begon en wij het steeds vaker over plastic en overtollig afval hadden, viel haar ineens iets op. Ze kreeg de meeste boodschappen in een mandje, maar heel soms kreeg ze 1 of 2 artikelen in een grote plastic zak! Vanaf dat moment begon ze dat plastic te verzamelen en na 3 maanden had ze zoveel plastic dat ze besloot ermee te stoppen. Ze had de bezorger er ook al op aangesproken, maar die kon daar verder geen uitleg over geven. Hij vond het zelf ook belachelijk.

Stop ermee als je er niet achter staat!

Toen ze dat aan mij vertelde vond ik dat zo mooi; ze stopte met iets waar ze niet achter stond. Vanaf dat moment besloot ik om voortaan zelf een boodschappentasje in mijn bezit te hebben. Ik zocht een heel leuk, linnen tasje uit en vanaf die dag nam ik die overal mee naartoe. Op de markt was het eerst een beetje wennen, want álles gaat in plastic zakjes! Ik moest echt zeggen dat ik per se géén tasje wilde, want ik had mijn eigen tas. Al snel kwam ik er natuurlijk achter dat ik aan één tas niet genoeg had en ik besloot er meerdere te kopen. Allemaal van natuurlijk materiaal en dus niet van plastic. Inmiddels vind ik het allemaal zo interessant dat ik er regelmatig over blog en dat ik met het idee in mijn hoofd zit van het verkopen van toffe en hippe biologische en natuurlijke boodschappentasjes! Toen ik namelijk zocht naar iets met een leuk printje o.i.d. was dat bijna nergens verkrijgbaar. Ik heb in ieder geval al heel wat ontwerpen in mijn hoofd zitten.

Met ons vrijwilligersgroepje sparren we nog steeds over nieuwe manieren om ons steentje bij te dragen aan het milieu. Zo zijn we de laatste tijd veel bezig over groene energie en hoe we daar zoveel mogelijk gebruik van kunnen maken. Ik werk zelf vanuit huis en vind dat dus ook ontzettend interessant. Als je elke ochtend naar je werk gaat, dan zet je natuurlijk alles uit. Maar als ik in de winter thuis zit te werken, wil ik het ook lekker warm hebben. Dus het huis op een verantwoorde manier verwarmen en voorzien van stroom wordt mijn volgende project 🙂