Thuiswerken klinkt vaak in eerste instantie als een geweldige optie, maar voor veel mensen blijkt dit toch wel even tegen te vallen. Thuis werken brengt namelijk niet alleen maar voordelen met zich mee, maar ook nadelen. Gelukkig kunnen de nadelen worden geminimaliseerd worden.

Voordelen van thuiswerken

Aan thuiswerken zitten meerdere voordelen die zelfs kunnen zorgen voor een hogere productiviteit.

 • Omdat je niet meer heen en weer hoeft te reizen naar je werk en weer naar huis bespaard je dit een hele hoop tijd en kosten.
 • Aangezien je niet heel vroeg van huis bent en weer laat thuis kunnen de zorgtaken thuis ook beter verdeeld worden en je kinderen hoeven minder lang naar de kinderopvang, wat je direct nog meer geld bespaard.
 • Het is vaak mogelijk om zelf je tijden in te delen wanneer je thuiswerkt. De keuze is aan jou of vroeg begint en vroeg weer stopt of juist uitslaapt en doorgaat tot een later tijdstip.
 • Bij zelf je tijden indelen hoort ook zelf je pauzes indelen. Dit is vooral handig voor mensen met honden of kinderen. Zo kun je zelf de hond uitlaten, waardoor je geen hondenuitlaatservice meer nodig hebt en dus weer geld bespaart. Daarnaast kun je tussen de middag samen met je kinderen lunchen, waardoor deze niet meer naar de BSO hoeven.
 • Wanneer je thuis werkt zit je ook niet meer met de afleiding van collega’s. Er lopen nu namelijk geen collega’s meer om je heen die aan het bellen zijn of die je hulp nodig hebben.
 • Het is makkelijker om toch door te werken als je ziek bent. Je kunt thuis vaak toch nog wel wat werk verzetten, hoewel je waarschijnlijk wel minder productief bent bij ziekte.

Nadelen van thuiswerken

Aan thuiswerken kunnen wat nadelen hangen, die voor een lagere productiviteit kunnen zorgen.

 • Afleidingen liggen op de loer als je thuis werkt. Zo kan het leuk zijn om toch even dat balletje voor je hond te gooien, te gaan kijken naar de tekening die je kind maakt, een gesprekje met je partner te voeren of dat huishoudelijke klusje te gaan doen die je al wekenlang uitstelt.
 • Niemand gaat je vertellen dat je aan het werk moet en wanneer je pauze moet houden, hiervoor moet je zelf de discipline opbrengen.
 • Sommige mensen vereenzamen, omdat je bij thuiswerken minder sociale contacten hebt.
 • Je werkplek kan van onvoldoende kwaliteit zijn, waardoor je niet fijn kan werken.
 • Het kan lastig zijn om je werke en privéleven te scheiden.

Op welke manier kunnen de nadelen worden geminimaliseerd?

Gelukkig hoeven de nadelen geen struikelblok te zijn, je kunt hier namelijk genoeg tegen doen.

Om afleiding te voorkomen kun je het beste in een aparte ruimte in huis gaan werken en onderling duidelijke regels opstellen. Wanneer de deur gesloten is mag je bijvoorbeeld niet gestoord worden. Heb je geen aparte ruimte? Stel dan alsnog regels op en ga creatief te werk. Als voorbeeld kun je afspreken dat je niet gestoord mag worden wanneer je een rood stopbordje rechtop op je bureau hebt staan.

Om eenmaal te beginnen met je werk en vervolgens ook weer pauze te nemen en niet tot in de eeuwigheid door te blijven werken moet je wat discipline hebben. Zet wekkers gedurende de gehele dag die aangeven wanneer je moet starten, pauze moet nemen en weer moet beginnen. Zulke reminders maken het makkelijker om je aan je werktijden te houden. Daarnaast kan het helpen om iets leuks in te plannen voor jezelf dat je pas mag doen nadat je je werk afhebt. Grote kans dat je opeens een stuk sneller werkt.

Door de bovenstaande twee tips te hanteren houd je je privé en werkleven direct veel beter gescheiden.

Begin je je eenzaam te voelen? Kaart dit aan bij je werkgever of onderneem zelf stappen. Er kan ongetwijfeld gezorgd worden voor een videochat met je collega’s. Zo kun je toch nog andere mensen zien en spreken.

Hoe richt ik mijn bureau het best in om thuis te werken?

Een werkplek van onvoldoende kwaliteit hoeft jou niet te weerhouden om thuis te gaan werken. Er gelden soepelere arboregels voor een thuiswerkplek dan voor een werkplek op kantoor, maar ook thuis moet je werkplek goed ingericht zijn. Je werkgever is zelfs verantwoordelijk voor eventuele schade die je leidt als je werkplek niet goed is.

Zo moet je werkgever je voorzien van een goede stoel, tafel en verlichting als je dit zelf niet hebt. Wanneer je veel achter de computer werkt moet je je werkplek net zo inrichten als je op kantoor hebt.

Zorg er hierbij voor dat het scherm van je computer in een hoek van 90 graden staat en dat er een raam aan de zijkant en niet aan de voor of achterkant van het scherm is. Het beste is als je een los computerscherm, toetsenbord en muis hebt. Dit is ergonomische gezien beter voor je dan een laptop.

Voor de verdere inrichting van je bureau is het belangrijk dat er geen afleidende zaken op je bureau liggen. Zorg ervoor dat alleen noodzakelijke spullen op je bureau hebt liggen. Dit kunnen je computer, printer, notitieblok, pennen en een opbergmap zijn. Natuurlijk zijn andere spullen die je nodig hebt voor je werk ook toegestaan op je bureau. Het belangrijkste is dat je alles overzichtelijk en netjes houdt en dat er niets op je bureau ligt dat je niet nodig hebt voor je werk.

De ruimte waarin je werkt

Heb je geen aparte ruimte in huis waar je kunt werken? Zorg er dan voor dat je een scherm om je bureau heen zet, zodat je minder snel wordt afgeleid door dingen die in je huis gebeuren.

Heb je wel een speciale ruimte in huis waar je kunt werken? Richt deze dan in met wat planten. Studies hebben namelijk aangetoond dat planten je stressniveau kunnen verminderen en vermoeidheid voorkomen. Daarnaast is een beetje extra zuurstof in een kamer nooit verkeerd. Je kunt naast planten ook de ruimte wat opfleuren met kleuren. Zo houden felle kleuren je alert, blauwe tinten zorgen voor een rustgevend effect, rood geeft je zelfvertrouwen en groen stimuleert je creatieve brein.