Er zijn zoveel goede redenen waarom veel landen in de wereld, waaronder Duitsland, hebben overwogen om plastic producten voor eenmalig gebruik voor eens en altijd te verbieden. Trouw aan de naam, plastic voorwerpen die ontworpen zijn om eenmalig te worden gebruikt en daarna worden weggegooid. Wat erger is met de plastic producten voor eenmalig gebruik, is dat ze gewoon niet weggaan. Als je ze op een stortplaats dumpt, blijven ze daar waarschijnlijk enkele honderden jaren liggen en veroorzaken ze direct schade aan ons ecosysteem.

Om bovenstaande redenen heeft Duitsland overwogen om plastic wegwerpartikelen voor eenmalig gebruik voor eens en altijd te verbieden. Overigens is het besluit van Duitsland in overeenstemming met de richtlijnen van de Europese Unie voor het verminderen van plastic afval op zijn vroegst. Het goede nieuws is dat, als alle maatregelen goed worden uitgevoerd, het verbod vanaf juli 2021 zijn beslag krijgt.

Volgens deskundigen op dit gebied slagen ze er bij het afdanken of weggooien van plastic stukken alleen in om in steeds kleinere stukken te worden gebroken. Dit proces vindt voortdurend plaats totdat ze in ons drinkwater en onze lucht worden gevonden. Daarom zou een verbod op plastic producten voor eenmalig gebruik niet alleen het behoud van ons ecosysteem betekenen, maar ook de bescherming van onze gezondheid en ons algemeen welzijn.

Als het Duitsland lukt om deze producten voorgoed te verbieden, zullen zaken als voedselcontainers, wattenstaafjes, plastic rietjes en andere zaken tot het verleden behoren. Geleidelijk aan zal de noodzaak worden gevoeld om deze producten te laten vervangen door milieuvriendelijke producten die een soortgelijk doel dienen.

Landen als Duitsland hebben overwogen om plastic producten voor eenmalig gebruik te verbieden omdat ze, ondanks onze nobele bedoelingen, helemaal niet gebruikt zouden mogen worden. Als herbruikbare en biologisch afbreekbare zakken steeds weer kunnen worden gebruikt, moet er veel voorzichtigheid worden betracht bij het gebruik van plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik, vooral als ze worden gebruikt in de vorm van flessen en voedselverpakkingen, omdat ze bij voortdurend gebruik schadelijke chemicaliƫn kunnen afgeven.

Een beter alternatief voor deze artikelen zou metaal of glas zijn. Een andere mogelijkheid is dat mensen die producten gebruiken door middel van wegwerpplastic meer verantwoordelijkheid nemen en initiatieven nemen om af te zien van het gebruik ervan, omdat dat de afhankelijkheid van plastic producten voor eenmalig gebruik zou verminderen.

In Duitsland werd de noodzaak gevoeld door de leden van de regering om zich te ontdoen van de ‘wegwerpcultuur’ die geassocieerd werd met het gebruik van plastic. Dit was vooral het geval toen het afval dat werd ingezameld op verschillende openbare plaatsen, waaronder de parken verspreid over het land, meer dan 20% van het totale afval dat door de agentschappen werd ingezameld, bedroeg. Het trieste aan dit verhaal is dat de polystyreencontainers het grootste deel van de plastic inzameling voor hun rekening namen.

Bovendien, als de gegevens die door UBA (Bundesmilieubureau) worden verzameld, voorbijgaan, dan heeft Duitsland alleen al in 2017 18,7 miljoen ton kunststofafval ingezameld. De ontdekking van microscopische plastic deeltjes in vogels, waterdieren en andere dieren, zelfs in verre oorden, betekent dat de omvang van de vervuiling door afgedankte plastic materialen enorm is en de noodzaak om het gebruik ervan aan te scherpen of zelfs volledig te verbieden, werd in veel landen, waaronder Duitsland, acuut gevoeld.

De inspanningen van Duitsland om een einde te maken aan het gebruik van plastic producten voor eenmalig gebruik is een kleine stap in het verlichten van de afhankelijkheid van het land van fossiele brandstoffen. Toch is dit een belangrijke stap naar een milieubewustere toekomst.