Oorsprong energielabel

De energielabels die op apparaten zijn geplaatst, zijn een initiatief van de Europese Unie dat ontstond in 1994 en volcontinu werd verbeterd gedurende jaren.

Het doel van de energielabels was tweeledig. Enerzijds wou men technologische vooruitgang en innovatie stimuleren om efficiënter met energie om te gaan. Anderzijds is deze informatie er ook voor de consumenten om een betere keuze bij de aankoop van hun huishoudapparaten waarbij de energiefactuur maar ook de ecologische voetafdruk zou verlagen.

Het doel bleek succesvol want na een onderzoek van de Europese Unie blijkt dat 93% van de consumenten het energielabel herkent, terwijl dat 79% de informatie gebruikt bij het maken van een aankoop.

Daarnaast werkte de stimulans ook voor de producenten waarbij in 2006, 66% van de wasmachines die werd verkocht het energielabel A droeg. Terwijl dit in 2017 steeg tot 90% met energielabels A+ tot A+++.

Omdat de A++ varianten tot verwarring zorgden zal er vanaf 2021 ook een herinschaling worden gedaan voor sommige productgroepen. Deze productgroepen waren namelijk zoveel efficiënter geworden dat het onderscheid minder makkelijk kon worden gemaakt en quasi ieder toestel hoog scoorde op de energielabelschaal.

Hoe het energielabel lezen

Via onderstaand filmpje kan je eenvoudig zien hoe je best het energielabel kan lezen.

Energielabel

Het energielabel kan je ook gebruiken om je ecocheques te gebruiken. Op basis van het energielabel kom je immers te weten of je producten in aanmerking komen voor ecocheques.