Huis groener verwarmen

Je huis verwarmen kan je op verschillende manieren doen, hierbij wordt meestal enkel gekeken naar de kost van het verwarmen en de installatiekost maar niet naar de ecologische impact. In dit artikel wordt de impact van de CO2-uitstoot gebruikt als waardemeter.
Het verbruik hangt uiteraard ook sterk af van het type woning waarin je woont. Als je in een flat of appartement woont gebruik je normaal als gezin ongeveer 850 m³ gas.  Terwijl een vrijstaande woning of villa bijna drie keer zoveel gas gebruikt tot bijna 2200 m³ gas.

Verschillende methodes van verwarmen

Onderstaande tabel is opgebouwd op basis van verbruik van 1000m³ gas of het equivalent hiervan voor de andere grondstof en de totale CO2-uitstoot in kilogram. De laatste kolom biologisch % betekent dat er nog extra CO2 kan worden bespaard door bio-brandstoffen.

EnergiesoortPrijs verbruikPrijs verwarmingstoestelCO2-uitstootBiologisch %
Gas  205010%
Propaan  225080%
Hout of pellets  225095%
Elektrisch verwarmen  2600**
Stookolie  2800 

Biologisch(er) verwarmen?

Het aandeel om biologisch te verwarmen kan ervoor dat de C02-uitstoot nog iets lager komt te liggen. Zo kan er voor gas ook energie worden opgewekt via een biogascentrale, deze energie ontstaat door het verbranden van tuin- en groenafval. Propaan kan ook worden opgewekt door soortgelijk organisch materiaal waardoor biopropaan ontstaat die 80% minder vervuilend is.  Voor stookolie zijn er momenteel nog geen biobrandstof alternatieven voor verwarmingsketels. Wel wordt er steeds meer gebruik gemaakt van biobrandstoffen voor het aandrijven van de wagens.

Voor hout of houtpellets kan er nu eigenlijk al verwarming voorzien worden met een minimale C02-uitstoot. Hiervoor is wel de vereiste dat voor alle bomen die worden gekapt, steeds nieuwe bomen worden geplaatst waardoor er een CO2-neutrale impact is. Hierbij moet er ook wel rekening worden gehouden met het feit dat er hiervoor heel wat ruimte nodig is om effectief voldoende bomen te kunnen plaatsen en te laten groeien. Op deze grond kan er dan ook niet aan landbouw worden gedaan of voedsel worden gekweekt. Waardoor deze manier niet houdbaar is voor het voorzien van verwarming van iedereen op deze planeet.

Voor het klassiek elektrisch verwarmen zijn er biologische alternatieven beschikbaar bij het genereren van energie. Er is een apart artikel geschreven over deze biologische alternatieven en de types elektriciteit.

Uiteraard is het niet steeds mogelijk om de investering te maken om je manier van verwarmen aan te passen. Maar er zijn ook andere methodes om minder CO2 uit te stoten. Waarbij een waardig alternatief is het plaatsen van isolatie.

Impact van je huis te isoleren

De grootste impact om zowel financieel als ecologisch te besparen op je verbruik is door het plaatsen van isolatie. Deze isolatie zorgt er namelijk voor dat je minder warmte en energie verliest door de koude van buitenaf.

Type isolatiePrijsBesparing
5 cm dakisolatie20-25 € / m270%
20 cm dakisolatie40-50 € / m290%
5 cm muurisolatie15 € / m270%
20 cm muurisolatie45 €  / m290%
Dubbelglas65 € / m245%
Hoogrendementsglas70-120 € / m265-80%
Hoogrendementsketel€ 500020%
Warmtepomp€ 450050%

Meer informatie over verwarmen of isoleren

Wil je meer informatie over isoleren of je huidige verwarming?